Μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα αναμένεται να προκύψουν το προσεχές Σάββατο 30 Απριλίου στο νομό Λάρισας με αφορμή και τον Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας 2022.

Για την «ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή» της διοργάνωσης η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας αποφάσισε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις οι οποίες αποβλέπουν «στην εύρυθμη κυκλοφορία των οχημάτων, στην πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων» και φυσικά «στην προστασία των συμμετεχόντων αθλητών».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις οι οποίες δεν πρέπει να παραβλεφθούν από τους διερχόμενους, καθώς για πολλές ώρες θα υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλούς δρόμους, όχι μόνο σε περιφερειακούς αλλά και στο αστικό δίκτυο εντός της πόλης.

Οι οδηγοί θα πρέπει να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να επιλέξουν εναλλακτικές διαδρομές, σύμφωνα με τις υποδείξεις τροχονόμων και εθελοντών έτσι ώστε η διοργάνωση να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Σε επίπεδο νομού οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αφορούν την εξής διαδρομή: Περιφερειακή οδός Κουτσοχέρου προς παλαιά εθνική Τυρνάβου- Ελασσόνας, αριστερά προς Δαμάσι και στη συνέχεια δεξιά προς Ι.Μ. Προφήτη Ηλία (είσοδος στον Τύρναβο από την οδό Δομ. Θεοτοκοπούλου) δεξιά στην οδό Ειρήνης έως διασταύρωση με παλιά εθνική Τυρνάβου- Ελασσόνας (ξενοδοχείο «Φάρος»), αριστερά κίνηση προς κέντρο Τυρνάβου (οδός Ηρ. Πολυτεχνείου- Δημ. Καραολή) και έξοδος προς νέα εθνική Λάρισας - Κοζάνης.

Εντός της Λάρισας στις οδούς: Λαμπράκη, Κενταύρων, Κύπρου, 31ης Αυγούστου, Αεροδρομίου, Σάκη Καράγιωργα, Λεωφόρος Καραμανλή - Π.Ε.Ο. Λάρισας-Αθηνών, Κόμβος EXALCO, Κόμβος Νίκαιας, Οδός Οδυσσέα Ελύτη Νικαίας, οδός Φαρσάλων, Π.Ε.Ο. Λάρισας-Τρικάλων-Περιφερειακή ΔΕΥΑΛ, οδός Σανδράκη, τερματισμός οδός Λαμπράκη (Μνημείο Ιπποκράτη).

Οι οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν και τα εξής:

1. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν από τις 11 το πρωί έως της 16.30 το απόγευμα της 30ής Απριλίου και προβλέπουν απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων από τον Τύρναβο έως τον τερματισμό στο Μνημείο του Ιπποκράτη (οδός Λαμπράκη) στη Λάρισα.

2. Όπου δεν υπάρχει διαχωριστική νησίδα (π.χ. στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Θεσσαλονίκης και στο τμήμα από το «Ζακάρ» έως την 110 ΠΜ) η κυκλοφορία θα απαγορευθεί και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

3. Η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μόνο με κάθετες διελεύσεις. Για παράδειγμα στον κυκλικό κόμβο στη γέφυρα του Πηνειού (κάτω από τον Αγιο Αχίλλιο) η κυκλοφορία θα επιτραπεί κάθετα προς την οδό Γεωργιάδου ή προς την οδό Καλλιθέας και εφόσον δεν κινούνται ποδηλάτες.

4. Το Σάββατο 30 Απριλίου εφημερεύει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και η πρόσβαση πολιτών και ασθενών θα γίνεται μέσω της οδού Καρδίτσης (ισχυρή σύσταση) και μέσω της οδού Καραολή (εφόσον δεν κινούνται ποδηλάτες στην Περιφερειακή Τρικάλων).

5. Η προσέλευση πολιτών και ασθενών στο ιδιωτικό νοσοκομείο «ΙΑΣΩ» θα γίνεται από παράδρομους μέσω της οδού Βόλου («Νιαβής»).

6. Σε κλινικές που εδρεύουν στην εθνική οδό Λάρισας – Τυρνάβου («Αγ. Νικήτας» κ.α.) θα εξυπηρετούνται μόνο επείγοντα περιστατικά προς το νοσοκομείο.

7. Στην 1η είσοδο της Λάρισας από την ΠΑΘΕ και στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη (Νίκαια) θα απαγορευτεί η κυκλοφορία, ενώ η κίνηση προς τον εμπορικό κόμβο της Νίκαιας (IKEA, Lerroy Merlin κ.α.) θα διεξάγεται μόνο μέσω παράδρομων και όχι από την οδό Φαρσάλων.

8. Η κυκλοφορία των οχημάτων στην είσοδο της Λάρισας από την οδό Βόλου σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη θα εκτραπεί μέσω της οδού Κάρλας.

9. Στους οικισμούς Δένδρων και Αγίας Σοφίας η κίνηση θα διεξάγεται μόνο μέσω αγροτικών οδών.

10. Η απαγόρευση στης στάθμευσης οχημάτων θα τεθεί σε ισχύ από τις 6 το πρωί της 30ής Απριλίου και θα ισχύσει: Στην οδό Γρ. Λαμπράκη, σε όλο το μήκος της. Στην οδό Κενταύρων , σε όλο το μήκος της. Στην πλατεία Εβραίων. Στην οδό Κύπρου, σε όλο το μήκος της. Στην οδό Ολύμπου, στο τμήμα αυτής από την οδό Κύπρου έως την οδό Βενιζέλου. Στην οδό 31ης Αυγούστου σε όλο το μήκος της. Στην οδό Αεροδρομίου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τον ισόπεδο κόμβο με την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και στο τμήμα αυτού από την οδό Γεωργιάδου έως τον ισόπεδο κόμβο με την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου.

11. Η απαγόρευση της στάθμευσης θα αφορά και τις δύο πλευρές των οδών, ενώ όσα οχήματα βρεθούν σταθμευμένα θα μετακινηθούν με τον γερανό της ΕΛ.ΑΣ. Να σημειωθεί τέλος ότι ανάλογα μέτρα, θα ισχύσουν στον Τύρναβο και στη Νίκαια του Δήμου Κιλελέρ.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (με πληροφορίες από Βαγγέλη Κακάρα Ελευθερία)