Το 2024 αποτελεί ένα σημαντικό έτος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024, εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα συν διαμορφώσουν το μέλλον της ευρωπαϊκής δημοκρατίας με την ευκαιρία των ευρωπαϊκών εκλογών.

Στην Ελλάδα, οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024. Στο πλαίσιο ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τις επερχόμενες ευρωεκλογές, το Europe Direct Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργάνωσε την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2024, σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Λάρισας, το οποίο είναι και Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκδήλωση σχετική με το θέμα.

Στην εκδήλωση ο επικεφαλής του Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Βασίλειος Χατζηκαμαγιάννης ενημέρωσε τους μαθητές για το σκοπό και τους στόχους του Κέντρου.

Στη συνέχεια παρουσίασε τα δύο μεγάλα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο. Κλείνοντας την παρουσίασή του, τόνισε στους μαθητές - μελλοντικούς ψηφοφόρους, τη σημασία των Ευρωεκλογών 2024 και την αξία της συμμετοχής σε αυτές, καθώς πρόκειται για μοναδική στιγμή κατά την οποία μπορεί κανείς να αποφασίσει συλλογικά για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου κ. Αθηνά Μήλιου, μίλησε για τη συμμετοχή του σχολείου σε ευρωπαϊκά προγράμματα και τις δράσεις ως Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη συνέχεια οι δύο κεντρικοί ομιλητές αναφέρθηκαν αναλυτικότερα στις Ευρωεκλογές 2024. Συγκεκριμένα ο κ. Ιωάννης Παπαδημόπουλος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αξία της συμμετοχής στη διαδικασία των Ευρωεκλογών 2024.

Ο κ. Κώστας Γκιάστας, δημοσιογράφος και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας, συνομίλησε διαδικτυακά με τον κ. Σταύρο Σαμουηλίδη, Υπεύθυνο Ψηφιακών Μέσων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, και συζήτησαν το ρόλο των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων στη σωστή ενημέρωση σχετικά με τις Ευρωεκλογές 2024.

Αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στους κινδύνους που προκύπτουν από τα fakenews, στους ελέγχους που πρέπει να γίνονται από τους αναγνώστες, ενώ στάθηκαν και στην σημασία των social media τα οποία χρησιμοποιούν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι νέοι.

Την εκδήλωση έδεσε μουσικά το χορωδιακό σύνολο του Μουσικού Σχολείου MUSICARTE και έκλεισε την εκδήλωση με τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.