Μια τελείως διαφορετική ΔΕΘ από τις προηγούμενες θα είναι η φετινή, στη σκιά της μεγάλης καταστροφής που υπέστη η Θεσσαλία, αλλά και όλων των γεγονότων που προηγήθηκαν το καλοκαίρι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα περιοριστεί μόνο στην ομιλία του και τη συνέντευξη Τύπου, θα εστιάσει αναπόφευκτα στο θέμα της αποκατάστασης της Θεσσαλίας και κατόπιν της αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας, που είναι τα δύο μείζονα θέματα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», ένα μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού θα έχει απολογιστικό χαρακτήρα για όσα έγιναν έως τώρα, αλλά και για τα λάθη και τις παραλείψεις. Παράλληλα, θα αναφερθεί στις άμεσες προτεραιότητες για την επούλωση των πληγών στη Θεσσαλία και στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας.

Οσον αφορά το πρώτο σκέλος, θα μιλήσει για τις άμεσες προτεραιότητες, όπως είναι η μέριμνα για τα ζητήματα δημόσιας υγείας, η οριστική απάντληση των υδάτων από τις πληγείσες περιοχές και η πρόσβαση και αποκατάσταση του οδικού δικτύου, καθώς η εθνική οδός Λάρισας - Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή – και βεβαίως η κρατική αρωγή.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η ομιλία του πρωθυπουργού δεν μπορεί να έχει οραματικά στοιχεία, αλλά θα είναι αυστηρά πολιτική, όπου θα παρουσιάζει το νέο μοντέλο που θα λειτουργεί η Πολιτική Προστασία προσαρμοσμένο στις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που φέρνει η κλιματική κρίση.

Πλην της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων, το πλάνο αναδιοργάνωσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης κινδύνων καταστροφών, την πλήρη αναβάθμιση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, την ταχύτατη υλοποίηση του προγράμματος «Αιγίς», την ενίσχυση του στόλου αεροπυρόσβεσης με αμφίβια αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης ελαφρού τύπου, την προμήθεια 1.800 πυροσβεστικών οχημάτων αξίας 262 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την αναβάθμιση του 112 και τον πλήρη εκσυγχρονισμό του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θίξει κι άλλα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους, όπως η αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, η βελτίωση των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, η λειτουργία του Λιμενικού. Πρόκειται για τομείς που έχουν πάγιες στρεβλώσεις, με το κεντρικό μήνυμα που θέλει να εκπέμψει ο πρωθυπουργός να είναι πως το κράτος δεν «απουσιάζει» και οι πολίτες θα πρέπει να το εμπιστευθούν ξανά.

Χθες ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλία δεν εκτροχιάζουν σε καμία περίπτωση το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ., που όσα περιείχε θα γίνουν πράξεις. Χαρακτηριστικό είναι πως ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ενίσχυση των συνταξιούχων με την προσωπική διαφορά, καθώς και στην αύξηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης, που αποτελούν δύο σημαντικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Λ.Ε. thessaaliaeconomy.gr (από το ρεπορτάζ του Σταύρου Παπαντωνίου στην Καθημερινή)