Οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου του 1ου Πειραματικού Σχολείου Λάρισας θα επισκεφτούν την Δευτέρα 03.04.2023 την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και για λίγη ώρα θα αναλάβουν τον ρόλο δημοτικών συμβούλων συζητώντας για ζητήματα της πόλης.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» του Δήμου Λαρισαίων, με συντονιστές τον Αντιδήμαρχο Διοίκησης, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Δεληγιάννη Δημήτριο και το στέλεχος του Τμήματος Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων κ. Κερμελιώτη Γεώργιο, στο πλαίσιο των Κύκλων Προσομοίωσης Δημοτικού Συμβουλίου που υλοποιούνται καθ όλη τη διάρκεια του έτους και εντάσσεται στον πυλώνα «Γενική Εκπαίδευση Ενηλίκων – Ενεργός Πολιτειότητα – Ανοικτά Σχολεία – Νεολαία».

Η δράση σκοπό έχει μέσα από μια διά ζώσης επίσκεψη των μαθητών, να γνωρίσουν εκ του σύνεγγυς τον τρόπο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου αλλά και τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων που αφορούν ένα Δήμο. Στόχος είναι η συνειδητοποίηση της αξίας εκ μέρους των μαθητών του “συναποφασίζειν” αλλά και της συμμετοχής στα κοινά.

Στο πλαίσιο της προσομοίωσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου με τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου καλεί σε ειδική συνεδρίαση τους δημοτικούς συμβούλους να συζητήσουν το θέμα. Παράλληλα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου προσέρχονται πολίτες, κάποιοι για να υποστηρίξουν το θέμα και κάποιοι για να εκφραστούν αρνητικά.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τους καλεί να εκφράσουν ως ενεργοί πολίτες τις απόψεις τους είτε συμφωνώντας είτε διαφωνώντας μέσα από επιχειρηματολογία και ουσιαστική συμμετοχή στη δημοκρατική διαδικασία. Το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνέχεια καλείται να λάβει μια απόφαση με σεβασμό στο διαφορετικό και αξιοποιώντας τη σύνθεση απόψεων.

Την ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος έχει το τμήμα Διά Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας του Δήμου Λαρισαίων. Ο Κύκλος Μάθησης «Γενική Εκπαίδευση Ενηλίκων – Ενεργός Πολιτειότητα – Ανοικτά Σχολεία – Νεολαία» εντάσσεται στις δράσεις για την προώθηση της φιλοσοφίας της διά βίου μάθησης στο πλαίσιο της «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει».

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2410680249, 2410680250 (Τμήμα Διά Βίου Μάθησης)

E-mail: learning-city@larissa.gov.gr

webpage: https://learninglarissa2016.wordpress.com/ptp_page1/

facebook: https://www.facebook.com/learninglarissa2016