O Δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα που θα προκύψει σχετικά με την συγκομιδή των ακτινιδίων λόγω των πλημμυρικών φαινομένων, αντέδρασε άμεσα, στέλνοντας επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη και στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας με θέμα: “Κατ’ εξαίρεση συγκομιδή ακτινιδίων στο Δήμο Τεμπών”.

Κύριε Υπουργέ,

“Σας ενημερώνουμε ότι σε όλη την πλημμυρισμένη περιοχή του Δέλτα Πηνειού, από την ευρύτερη περιοχή του οικισμού Περαταριά Ραψάνης στην θέση «Φτέρη», τις τοποθεσίες «Κάνα, Γεροκώστα, Μπαριάμακα, Κουτσέκια, Καμάρα» του Πυργετού, στον οικισμό Κουλούρας Κρανέας, καλλιεργούνται 1000 στρέμματα ακτινίδια ποικιλίας Hayward. Όλα τα παραπάνω κτήματα είναι διαμορφωμένα σε σύστημα υποστήριξης με κρεβατίνα και καλυμμένα με νερό από 1,5 μέτρο και πάνω, ενώ αρκετά είναι και πλήρως καλυμμένα.

Ο καρπός του ακτινιδίου συγκομίζεται μετά τις 15 Οκτωβρίου εκάστου έτους με την προϋπόθεση να έχει φτάσει στον κατάλληλο βαθμό ωριμότητας (6,2 βαθμούς Brix), ώστε να μπορεί να διακινηθεί/αποθηκευτεί και να καταναλωθεί σε καλή κατάσταση.

Οι ειδικές ασφυκτικές συνθήκες στις οποίες έχουν περιέλθει τα δέντρα του ακτινιδίου σίγουρα θα επισπεύσουν τις διαδικασίες ωρίμανσης πάνω στα δέντρα, ενώ ο καρπός δεν θα μπορεί να αποθηκευτεί ή ακόμα και να αποβληθεί από το ίδιο το δέντρο.

Έχοντας υπόψη των ανωτέρω, αλλά και ότι ήδη έως την ημερομηνία συγκομιδής απαιτείται ένας ολόκληρος μήνας, παρακαλούμε να δώσετε κατ’ εξαίρεση άδεια συγκομιδής του καρπού του ακτινιδίου για την περιοχή μας, μόλις δοθεί δυνατότητα εισόδου στα κτήματα.”