Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, για τα σοβαρά τα προβλήματα των εστιακών φοιτητών Λάρισας​.

Αναλυτικά: 

Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Λάρισας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κάνει έξωση από την εστία σε φοιτητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το χαράτσι. Ταυτόχρονα αναδεικνύει συνολικά τα οξυμένα προβλήματα, που αφορούν τη φοιτητική μέριμνα και ειδικά τη δωρεάν στέγαση χιλιάδων φοιτητών, καθώς και τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι εστιακοί φοιτητές.

Πιο συγκεκριμένα, την προηγουμένη εβδομάδα η υπηρεσία της φοιτητικής μέριμνας ενημέρωσε με χαρτάκια, που πέταξε κάτω από τις πόρτες των δωματίων, ότι 12 φοιτητές θα πρέπει να αδειάσουν τα δωμάτια τους μέχρι την Παρασκευή 14 του Οκτώβρη, επικαλούμενη το γεγονός ότι δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι των 150 ευρώ ή το γεγονός ότι δεν συμπλήρωσαν στο προηγούμενο εξάμηνο τον προαπαιτούμενο αριθμό διδακτικών μονάδων, οπότε με βάση τον αντιδραστικό κανονισμό δεν δικαιούνται δωμάτια, παρότι πληρούν τα οικονομικά κριτήρια.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια εις βάρος παιδιών εργατικών οικογενειών, που έρχεται μάλιστα σε μια περίοδο, όπου συνολικά οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την στέγαση των παιδιών τους, καθώς τα δωμάτια που προσφέρονται στις Εστίες δεν καλύπτουν στο παραμικρό τις τρέχουσες ανάγκες για στέγαση των φοιτητών. Ενδεικτικά, στη Λάρισα υπάρχουν μόλις 466 κλίνες για τουλάχιστον 10.000 ενεργούς φοιτητές.

Όπως τονίζεται στην απόφαση του συλλόγου, «η ενέργεια της φοιτητικής μέριμνας και της διοίκησης του Πανεπιστημίου είναι προκλητική, καθώς πρόκειται για παιδιά φτωχών οικογενειών με ανέργους γονείς , ή με ελάχιστο εισόδημα, που μοναδική προϋπόθεση για να σπουδάσουν είναι η παροχή δωρεάν στέγης. Αδιαφορούν για το αν κάποιος εργάζεται παράλληλα με τη σχολή του, για να καταφέρει να τα βγάλει πέρα ή αν αρρωστήσει σε  περίοδο εξεταστικής και δεν μπορέσει να περάσει τα προαπαιτούμενα μαθήματα.»

Μάλιστα, το πρόβλημα είναι συνολικότερο και δεν αγγίζει μόνο τους εστιακούς φοιτητές, αφού η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα για το οξυμένο ζήτημα της στέγασης, αρκείται στα διάφορα επιδόματα και “pass”, που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Οι εξαγγελίες για αύξηση του στεγαστικού επιδόματος κατά 41 ευρώ το μήνα είναι σταγόνα στον ωκεανό όταν δεν συνδυάζεται με πλαφόν στις τιμές των ενοικίων. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση κοστολογεί στα 75 εκατομμύρια ευρώ την ανάγκη για φοιτητική στέγη, για την επιχειρηματική δράση στα ΑΕΙ ξοδεύει 600 εκατομμύρια και για την πανεπιστημιακή αστυνομία 50 εκατομμύρια ευρώ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με καταγραφή του Συλλόγου, τουλάχιστον 20 από τις κλίνες της εστίας είναι ακατάλληλες λόγο χρόνιων βλαβών που δεν επισκευάζονται. Μάλιστα, υπάρχουν δωμάτια που έχουν σοβαρά προβλήματα με μούχλα και ρωγμές από τον σεισμό που έγινε στη Λάρισα το Μάρτιο του 2020.

Τα αιτήματα που προβάλλει ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών είναι τα εξής:

-Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση για την έξωση εστιακών φοιτητών.

-Να καταργηθεί ο εσωτερικός κανονισμός των εστιών. Να καταργηθούν το χαράτσι των 150€ και 400€ και οι διδακτικές μονάδες ως προϋπόθεση για την παροχή δωματίου.

-Να αξιοποιηθούν τα ξενοδοχεία Asteras και Atlantic για τη δωρεάν στέγαση των φοιτητών, που έκαναν αίτηση στην εστία και δεν κρίθηκαν δικαιούχοι.

-Να αξιοποιηθεί η περιουσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κενά κτίρια του Δημοσίου για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών με την ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.

-Να πραγματοποιηθεί άμεσα επισκευή και ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών.

-Να παρέχεται δωρεάν σίτιση, μετακίνηση, χρήση πλυντηρίων και internet για όλους τους φοιτητές.

-Να επισκευαστούν άμεσα οι βλάβες στη μοναδική αίθουσα ψυχαγωγίας των εστιακών φοιτητών στο κτήριο 8.

-Να οριστεί πλαφόν στις τιμές των ενοικίων. 300 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ,να αυξηθεί στα 2.000€ με διεύρυνση των δικαιούχων

-Να υπάρξει μείωση και πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της φοιτητικής στέγης, κατάργηση του ειδικού τέλους κατανάλωσης, του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο. Να μην γίνει καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

-Να υπάρξει αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις σπουδές.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα. Υπουργός πως τοποθετείται για τα παραπάνω και τι μέτρα θα πάρει για την άμεση επίλυση των προβλημάτων των φοιτητών και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.