Μέχρι 30 Απριλίου 2024 υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν σε παραγωγούς της Θεσσαλίας περί τα 12 εκατ. ευρώ για ζημιές του έτους 2023, που δεν αφορά τις γνωστές θεομηνίες, όπως προανήγγειλε μέσω ανακοίνωσης ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης.

Επίσης, ανακοίνωσε πως εντός του Μαϊου – με αξιοποίηση των πόρων του αποθεματικού κρίσης ύψους 43 εκατ.- θα τρέξει το πρόγραμμα στήριξης των πλημμυρισμένων παρακάρλιων περιοχών, όπου οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν κάνει δήλωση ΟΣΔΕ και το 2023.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μετά το πέρας της πίστωσης αυτής αθροιστικά θα έχουν καταβληθεί περί τα 25 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν περί το 80% των συνολικών ζημιών του 2023.

Η εξόφληση των ζημιών από τις θεομηνίες «Daniel» και «Elias» προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου 2024, σύμφωνα με τις απόψεις του αρμόδιου υποκαταστήματος, σχετικά με τον απαιτούμενο χρόνο καταχώρησης των πορισμάτων ζημίας.

Ο υφυπουργός σημείωσε πως έχουν καταβληθεί 150 εκατ. ευρώ ως προκαταβολές για τις ζημιές που έχουν γίνει και η εξόφληση αναμένεται να ξεπεράσει τα 110 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι ήδη δεσμευμένα προς τον σκοπό αυτό.

Αναφορικά με τη στήριξη των παραγωγών των πλημμυρισμένων παρακάρλιων περιοχών, ο υπουργός εξήγησε ότι διερευνήθηκε σε συνεργασία με την Ε. Επιτροπή (DG AGRI) η δυνατότητα ένταξης στο ΠΑΑ νέου γεωργοπεριβαλλοντικού Μέτρου διετούς διάρκειας με τίτλο «Βελτίωση και προστασία κατάστασης υδροφόρου ορίζοντα παρακάρλιων περιοχών με παύση καλλιεργητικής δραστηριότητας».

Η συγκεκριμένη πρόταση συνάντησε δυσκολίες στην αποδοχή της από την Ε.Ε., οπότε και κατά τη διαδικασία της άτυπης διαβούλευσης προκρίθηκε η λύση της αξιοποίησης των πόρων του αποθεματικού κρίσης ύψους 43 εκατ. ευρώ, όπως και έγινε μέσω της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ. Δικαιούχοι είναι αυτοί που θα δηλώσουν στο ΟΣΔΕ τις πλημμυρισμένες εκτάσεις, με την προϋπόθεση να έχουν υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ και το 2023».

Με πληροφορίες από agronews.gr