Οι Κινέζοι βλέπουν χιόνι για πρώτη φορά στη ζωή τους κι ενθουσιάζονται, οι Αυστριακοί φτάνουν ως τον Θρόνο του Δία και επιστρέφουν με αλεξίπτωτο πλαγιάς και ένας Μεξικανός χαίρεται σαν μικρό παιδί που πάτησε στο βουνό των Ελλήνων Θεών.

Ο Όλυμπος ξεκίνησε να δέχεται τους πρώτους επισκέπτες της χρονιάς, κυρίως αλλοδαπούς τα καταφύγια άνοιξαν και οι διαχειριστές τους είναι ικανοποιημένοι που έριξε άφθονο χιόνι τον Απρίλιο και τον Μάιο κι έτσι αποθήκευσαν πολύ νερό.

Πάνω από τα 2.500 μέτρα υπάρχουν χιονούρες και χρειάζεται προσοχή, λέει στη Voria.gr ο Αλέξανδρος Στύλλας, διαχειριστής του καταφύγιου «Χρήστος Κάκκαλος», το οποίο έχει ανοίξει εδώ και 20 μέρες και δέχεται τους λάτρεις της ορειβασίας.

Για την ώρα οι επισκέπτες είναι κυρίως αλλοδαποί, κάποιοι από τους οποίους ανεβαίνουν για πρώτη φορά στον Όλυμπο και ζουν αυτή την εμπειρία στον απόλυτο βαθμό.

Ένα ζευγάρι Αυστριακών πάτησε στον Μύτικα, στα 2.917 μέτρα και όταν επέστρεψαν στο καταφύγιο, στο Οροπέδιο των Μουσών, κατέβηκαν με αλεξίπτωτο πλαγιάς, κάτι που είχαν κάνει και πέρσι.

Ένα ζευγάρι Κινέζων τουριστών, έφτασαν ως την κορυφή -με τη συνοδεία οδηγού-, μαζί με τα δύο μικρά παιδιά τους, ηλικίας περίπου 10 χρόνων. Όταν αντίκρισαν το χιόνι μικροί και μεγάλοι ενθουσιάστηκαν.

Το καταφύγιο «Χρήστος Κάκκαλος» βρίσκεται σε υψόμετρο 2.650 μέτρων στο Οροπέδιο των Μουσών και η χωρητικότητά του είναι 20 άτομα στο εσωτερικό και περίπου 100 σκηνές στον εξωτερικό χώρο.

Πήρε το όνομα του από το Χρήστο Κάκαλο ο οποίος μαζί με τους Ελβετούς ορειβάτες Fred Boissonnas και Daniel Baud Bovy πραγματοποίησαν την πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου το Μύτικα στις 2 Αυγούστου του 1913.  Από το 2003 και μετά το καταφύγιο λειτουργεί και ως κέντρο αναρρίχησης και ορειβατικού σκι.

«Τα μηνύματα που έχουμε για τη σεζόν είναι πολύ καλά, η επισκεψιμότητα θα είναι μεγάλη και περιμένουμε Έλληνες και ξένους για να χαρούν το βουνό, την πεζοπορία, την ορειβασία, πάντα με σεβασμό στον Όλυμπο», είπε ο κ. Στύλλας.

Ανοιχτά είναι εδώ και περίπου 20 μέρες όλα τα καταφύγια στον Όλυμπο, αλλά η αστάθεια του καιρού αποθαρρύνει κάποιους επισκέπτες να ανέβουν το βουνό. Το επισημαίνει η Μαρία Ζολώτα, διαχειρίστρια του καταφυγίου «Σπήλιος Αγαπητός», που βρίσκεται στη θέση Μπαλκόνι, σε υψόμετρο 2.060 μέτρα.

«Λόγω της αστάθειας του καιρού, έχουμε κάποιες ακυρώσεις, αλλά η σεζόν προμηνύεται εξαιρετική. Ήδηγ έχουμε επισκέπτες από Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, ΗΠΑ, ακόμη και από το Μεξικό και τις επόμενες μέρες αναμένονται Ουκρανοί και άλλες εθνικότητες», λέει στη Voria.gr, η κ. Ζολώτα.

Το «Σπήλιος Αγαπητός» θεμελιώθηκε το 1930 και υπήρξε το πρώτο ελληνικό καταφύγιο. Απέχει περίπου 8 ώρες με τα πόδια από το Λιτόχωρο και κοντά στις 3 ώρες από τα Πριόνια. Ονομάστηκε «Σπήλιος Αγαπητός» προς τιμήν του πρώτου προέδρου του Ε.Ο.Σ. (η σημερινή Ε.Ο.Ο.Α.), αρχιτέκτονα και μηχανικού Σπήλιου Αγαπητού που σχεδίασε το πρώτο κτίριο του καταφυγίου. Διαθέτει πλέον 110 θέσεις ύπνου μοιρασμένες σε τρεις πτέρυγες και αποτελεί τον κύριο προορισμό για πολλούς  επισκέπτες, οι οποίοι επιθυμούν να αναρριχηθούν στο βουνό των θεών.

Mαρία Ριτζαλέου (voria.gr)