Η Ελλάδα προμηθεύει μοσχάρια για πάχυνση στην Αλβανία και η Ελασσόνα είναι μια από τις περιοχές που εξάγουν. Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξη που έδωσε στον ΑγροΤύπο ο Δρ. Ιωάννης Καϊμακάμης- Διδάκτωρ Ζωικής Παραγωγής ΑΠΘ, ΜΔΕ στην Αγροτική Οικονομία.

Ο Καϊμακάμης, αξίζει να αναφέρουμε, ότι εκτός από επιστήμονας είναι και κτηνοτρόφος, αφού διαθέτει εκτροφή στο Πύθιο της Ελασσόνας με 85 αγελάδες κρεατοπαραγωγής, αποτέλεσμα διασταυρώσεων με ταύρους Limousine (Λιμουζίν).   

Ο ίδιος τονίζει ότι η Ελλάδα αποτελεί εμπορικό προμηθευτή της αλβανικής αγοράς σε ζώντα βοοειδή τη μόνη χώρα, ευρωπαϊκή ή μη, που πραγματοποιεί εξαγωγές ζώντων βοοειδών.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2022 καταγράφηκε σημαντική αύξηση ζώων που εξήχθησαν στην Αλβανία που σε κιλά ζώντος βάρος υπολογίζεται σε +65% εν συγκρίσει με το έτος 2021. Η παραδοχή αυτή από μόνη της αποκαλύπτει ότι το ενδιαφέρον και το διμερές εμπόριο μεταξύ των χωρών βαίνει αυξημένο.

Ως προς την οικονομική βιωσιμότητα των ελληνικών εκτροφών κρεοπαραγωγής, ο κ. Καϊμακάμης τονίζει ότι αυτή αποτιμάται θετικά. «Βρισκόμαστε σε εκείνο το σημείο όπου οι τιμές πώλησης σε ζων βάρος ή κρέας καταγράφουν ιστορικό υψηλό, ενώ οι τιμές των εισροών και κυρίως των ζωοτροφών σημειώνουν σημαντική μείωση. 

Κατά συνέπεια, προσεγγίζοντας αποκλειστικώς με όρους έσοδα - έξοδα το αποτέλεσμα βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Από την άλλη, έχουμε δύο σημαντικά γεγονότα: 

1) οι εισαγωγές σε κρέας μειώνονται ως αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής στις κύριες χώρες εισαγωγής και 

2) καταναλωτική στροφή στο ελληνικό κρέας, όπου πιστέψτε με η αγορά της Αθήνας λαχταρά να γεύεται βόειο κρέας ελληνικής προέλευσης.

Ως προς τις προοπτικές της ελληνικής κρεοπαραγωγού βοοτροφίας, «υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν», αναφέρει ό ίδιος και επισημαίνει:

«Λείπει όμως το στρατηγικό σχέδιο, που θα εστιάζει σε πέντε κλειστούς θεματικούς άξονες και ίσως η θεσμοθέτηση ειδικού συμβούλου, με εξειδίκευση σε θέματα κτηνοτροφίας υπό το ΥπΑΑΤ. Αναφέρω περιληπτικά τους άξονες αυτούς:

Προσαρμογή της παραγωγής στην εγχώρια αγορά σε πρώτη φάση και μετατροπή του συστήματος εκτροφής αγελάδων σε ολοκληρωμένο σύστημα πάχυνσης μόσχων 

Έλεγχος κόστους παραγωγής στο πρότυπο του συστήματος COUPROD που ήδη εφαρμόζεται στη Γαλλία 

Δημιουργία υποχρεωτικού check off προγράμματος με υποχρεωτική συμμετοχή βοοτρόφων και εγκατάσταση μηχανισμού αυθεντικότητας (και όχι ιχνηλασιμότητας - δεν αρκεί)

Εθνικό πρόγραμμα εκρίζωσης ζωονόσων. Και για όσους βιαστούν να απαντήσουν ότι υπάρχει θα αντιτείνω ότι ναι μεν υπάρχει αλλά δεν φέρει κανένα αποτέλεσμα. Λυπούμαι που αναφέρομαι σε αυτό αλλά δυστυχώς δεν αποτελούμε χώρα ελεύθερη νοσημάτων

Παροχή κινήτρων για εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων με δραστηριότητα στη σφαγή, επεξεργασία και εμπορία κρέατος

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Σταύρο Παϊσιάδη, Αγρότυπος)