Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, σε ανακοίνωσή του "καταγγέλλει για μια ακόμη φορά την διοίκηση της ιστορικής εφημερίδας «Ελευθερία» Λαρίσης για την μονομερή επιβολή του συστήματος εκ περιτροπής εργασίας, στους συναδέλφους δημοσιογράφους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συνάδελφοι της «Ελευθερίας» βρίσκονται αντιμέτωποι με το επώδυνο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, αλλά αυτή την φορά έρχεται μετά από γενναίες περικοπές των μισθών τις οποίες αναγκάστηκαν να αποδεχθούν οι εργαζόμενοι με στόχο να επέλθει η εργασιακή κανονικότητα. Δυστυχώς, όμως, η εργοδοτική πλευρά εμμένει στις αντεργατικές πολιτικές της.

Είναι γνωστό πως η εφαρμογή του μέτρου δεν συνάδει επ ουδενί με την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, αφού στην εκ περιτροπής εργασία ο δημοσιογράφος είναι αναγκασμένος να εργάζεται τη μία μέρα, την άλλη να κάθεται, χάνοντας την καθημερινή επαφή με το ρεπορτάζ, τις πηγές του και την διαχείριση της ύλης, με τελικό αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση του, αλλά και του έργου το οποίο παράγει.

Το Δ.Σ της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε ζητεί να ανακληθεί άμεσα η εφαρμογή του μέτρου. Είναι όμως θλιβερό πως το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε στους συναδέλφους από τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης ο οποίος όμως τυγχάνει να είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ).

Ενός Συνδέσμου με τον οποίο οι περιφερειακές Ενώσεις Συντακτών επιδιώκουν να συζητήσουν ουσιαστικά για την εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που αποτελεί πάγιο αίτημα των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια αλλά και βασικό στοιχείο σταθερότητας στα ΜΜΕ.

Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε και την άποψη της διοίκησης του ΣΗΠΕ για την εκ περιτροπής εργασία στην εφημερίδα, που εκπροσωπεί ο πρόεδρός του.

Η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων της «Ελευθερίας» και παράλληλα καλεί την Πολιτεία να βάλει ένα φραγμό σε επιλογές που πλήττουν το δημοσιογραφικό επάγγελμα και την ενημέρωση συνολικά."