Την Μηχανολόγο Μηχανικό Μαρία Γιαννακού - Λαζαρίδη, που κατέρχεται υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στην Π.Ε. Λάρισας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, καλωσόρισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στον συνδυασμό «Συμμαχία υπέρ των πολιτών».

Η Μαρία Γιαννακού – Λαζαρίδη γεννήθηκε το 1980 στη Λάρισα και μεγάλωσε στα Φάρσαλα. Γονείς της είναι η Λίτσα Φουντζοπούλου, επιχειρηματίας στα Φάρσαλα και ο Ματθαίος Γιαννακός, απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Είναι παντρεμένη με τον Δρ. Στέφανο Λαζαρίδη, Ορθοπεδικό Χειρουργό και έχουν τρία ανήλικα τέκνα

Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός (Integrated Master) του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (ΜSc) σε Σύγχρονες Μεθόδους Οργάνωσης Παραγωγής και Βιομηχανικής Διοίκησης, υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα την Εκτίμηση Επικινδυνότητας Δικτύων Μεταφοράς και τελειόφοιτη στο Διιδρυματικό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Ανάλυση και Διαχείριση Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών» του ΔΙ.ΠΑ.Ε και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Το 2010 έλαβε την υποτροφία από το ερευνητικό πρόγραμμα «Ηράκλειτος II».

Έχει πιστοποιηθεί σε προγράμματα που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, τα εργαλεία μηχανισμού διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας, την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των εργασιακών συμβούλων και τις δημόσιες συμβάσεις έργων, μελετών και παροχής τεχνικών και επιστημονικών υπηρεσιών.

Από το 2020 έχει διοριστεί στη Δ.ΥΠ.Α (πρώην ΟΑΕΔ), μετά από συμμετοχή σε προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Τα δύο πρώτα χρόνια εργάστηκε στο ΚΠΑ2 Λάρισας της Δ.ΥΠ.Α ως Εργασιακός Σύμβουλος Ανέργων και το τελευταίο χρόνο έχει οριστεί ως Υπεύθυνη του Αυτοτελούς Γραφείου Ακίνητης Περιουσίας και Υποδομών, της Περιφερειακής Δ/νσης Θεσσαλίας της Δ.ΥΠ.Α.

Παράλληλα έχει οριστεί ως ελεγκτής προγραμμάτων για επιχειρήσεις και Επόπτης - Συντονιστής του Τεχνικού Ασφαλείας των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας Δ.ΥΠ.Α. Από το 2004 έως το 2010 έχει εργασθεί ως εξωτερικός σύμβουλος επιχειρήσεων, ως ερευνητικό μέλος σε ευρωπαϊκά προγράμματα Πολιτικής Προστασίας για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ως σύμβουλος/εκπονήτρια εθνικών και κοινοτικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Από το 2010 έως 2020 διατηρούσε ατομική επιχείρηση εκπόνησης  μηχανολογικών μελετών με έμφαση στην επίβλεψη και εγκατάσταση οικιακών ενεργειακών δικτύων (φυσικό αέριο).

Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) Ελλάδος, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Βελίκας «Μελίβοια», πρώτο αναπληρωματικό μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής στο Σύλλογο Τριτέκνων ν. Λάρισας και ταμίας στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 36ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας.