Τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών ενισχύσεων με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, εξαιτίας του ελλείμματος ενημέρωσης και σχεδιασμού από την κυβέρνηση, κρούει με ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Λάρισας του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ τονίζοντας:

«Από την 1η Ιανουαρίου ξεκινάει και στην Ελλάδα η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε. για την περίοδο 2023 – 2027. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας υποχρεώνονται να ενσωματώσουν σε πολύ σύντομο χρόνο, πολύ μεγάλες αλλαγές στις εκμεταλλεύσεις τους προκειμένου να είναι συνεπείς προς τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας - κτηνοτροφίας και την ενσωμάτωση νέων φιλοπεριβαλλοντικών μεθόδων και καινοτομιών στην καλλιέργεια.

Ο κίνδυνος να χαθούν εκατομμύρια ευρώ από την αγροτική παραγωγή είναι, δυστυχώς, κάτι περισσότερο από υπαρκτός, εξαιτίας της, άνευ προηγουμένου, αβελτηρίας της κυβέρνησης της ΝΔ και ειδικά του ΥπΑΑΤ να ενημερώσουν, διεξοδικά, τους παραγωγούς και να τους προετοιμάσουν για τα νέα δεδομένα.

Οι αγρότες σπέρνουν αυτές τις ημέρες τα σιτηρά και τις λοιπές χειμερινές καλλιέργειές τους, δίχως να έχουν σαφή εικόνα από το ΥπΑΑΤ για ουσιαστικές προσαρμογές της νέας προγραμματικής περιόδου, θεμελιώδεις για την απορρόφηση των κοινοτικών ενισχύσεων και την αποφυγή απώλειας εισοδήματος. Παράμετροι όπως η αμιψεισπορά και η αγρανάπαυση, οι οικολογικές ζώνες, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των εκμεταλλεύσεων, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις με γεωγραφικά κριτήρια ή με τη χρήση συγκεκριμένων μεθόδων άρδευσης, θα έπρεπε να έχουν «φωτιστεί» εδώ και καιρό από το ΥπΑΑΤ και όχι να έχουν αφεθεί οι αγρότες να πορευθούν δίχως πυξίδα.

Η όποια ενημέρωση, μέχρι στιγμής, έχει προέλθει, σχεδόν αποκλειστικά, από γεωτεχνικά-μελετητικά γραφεία, όπου και οι ίδιοι οι γεωτεχνικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την απώλεια πόρων, κυρίως κατά τη διαδικασία αντικατάστασης του «πρασινίσματος» της προηγούμενης ΚΑΠ από τα λεγόμενα «οικολογικά σχήματα» της νέας. Μιλάμε για 600 εκ. ευρώ που θα διοχετευθούν στα «οικολογικά σχήματα» και ουδείς μπορεί να πει σήμερα, με βεβαιότητα, ότι η απορρόφησή τους θα γίνει ομαλά και δίχως απώλειες για τους παραγωγούς, αφού απαιτείται εξειδικευμένη γνώση, λεπτομερής σχεδιασμός και προετοιμασία.

Η κυβέρνηση αντί να παρουσιάσει το στρατηγικό της σχέδιο για την πορεία της ελληνικής γεωργίας τα επόμενα χρόνια, ακόμα «επεξεργάζεται» τις εφαρμοστικές αποφάσεις για τα μέτρα της νέας ΚΑΠ και οι αγρότες δεν ξέρουν τί τους ξημερώνει αύριο. Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση που θα περίμενε κανείς έναντι του αγροτικού κόσμου της χώρας; Είναι περήφανοι, αλήθεια, οι τοπικοί βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ με το «σκοτάδι» στο οποίο έχει εγκαταλειφθεί ο αγροτικός κόσμος; Εάν χιλιάδες αγρότες απολέσουν μέρος του εισοδήματός τους, λόγω του ελλείμματος ενημέρωσης, ποιόν θα βαρύνει η ευθύνη για τη δραματική αυτή εξέλιξη; Θα φταίνε οι παραγωγοί ή η κυβέρνηση, που δεν έκανε τίποτα για να τους εφοδιάσει με την απαραίτητη γνώση;

Την ίδια ώρα, ο αγροτικός κόσμος στενάζει υπό το βάρος του τεράστιου κόστους παραγωγής και της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά. Είναι δύο εξαιρετικά σημαντικές παράμετροι, που οδηγούν χιλιάδες αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην οικονομική «ασφυξία». Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανταγωνιστική ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία δίχως φθηνό αγροτικό πετρέλαιο, κάθε χρόνο, δίχως σοβαρή παρέμβαση στην αγορά για την πάταξη της αισχροκέρδειας και των αλόγιστων ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια, στα εφόδια και τις πρώτες ύλες. Αντί να νομοθετήσει τέτοιες παρεμβάσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί με πασαλείμματα επιδοματικού τύπου, να χρυσώσει το χάπι στους αγρότες, πετυχαίνοντας να κάνει μία τρύπα στο νερό.

Δίχως ρευστότητα, χιλιάδες αγρότες κινούνται με προκαταβολές από τις επιχειρήσεις όπου διαθέτουν τα προϊόντα τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη στρέβλωση του ανταγωνισμού και τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης των τιμών από μέρους των παραγωγών. Το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας είναι ένα από τα εργαλεία με τα οποία μπορεί να παγιωθεί η χρηματοδοτική υποστήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων αλλά τα 21,5 εκ. ευρώ, που έχει δεσμεύσει η κυβέρνηση για το σκοπό αυτό, είναι εξαιρετικά χαμηλό ποσό. Η υπερδέσμευση πόρων στη συγκεκριμένη κατεύθυνση και η διάχυσή τουςσε όσον το δυνατόν περισσότερες εκμεταλλεύσεις, με απλές διαδικασίες που θα δίνουν τη δυνατότητα και στους «μικρούς» να δανειστούν, είναι μία από τις επιλογές ενίσχυσης της βιωσιμότητας των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Εν κατακλείδι, λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και διάθεση σύγκρουσης με καθεστηκυίες πρακτικές ή συντεχνιακά συμφέροντα. Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει, με τη διαχείριση των προκλήσεων της νέας ΚΑΠ και με την εν γένει αντιμετώπιση του αγροτικού κόσμου, ότι μόνο στο πλευρό του αγρότη και του κτηνοτρόφου δεν είναι.

Το ΠΑΣΟΚ έχει παραδοσιακούς δεσμούς με τον αγροτικό κόσμο της χώρας, βασισμένους στην εμπιστοσύνη και την κατανόηση του σκληρού μόχθου των παραγωγών μας, που πρέπει να ανταμείβεται με ουσία και όχι με ψεύτικες υποσχέσεις. Πιστοί στον δρόμο που χάραξε ο ιστορικός μας ηγέτης, Ανδρέας Παπανδρέου, σχεδιάζουμε, σε ανοιχτή διαβούλευση με την κοινωνία, το σύγχρονο αγροτικό πρόγραμμα του κινήματός μας με λύσεις που μας υποδεικνύουν οι ίδιοι οι παραγωγοί ότι θα μπορέσουν να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.

Μπροστά στα αδιέξοδα που έχει σωρεύσει η κυβερνητική πολιτική, στο ΠΑΣΟΚ στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των αγροτών και θα είμαστε δίπλα τους, στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους».