Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων συνεχίζει τον κύκλο εκδηλώσεων στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, με θέματα που σχετίζονται με την παρουσία και δράση της Εθνικής Αντίστασης στη Θεσσαλία.

Συγκεκριμένα, διοργανώνει ομιλία με τίτλο, «Η συμβολή της Αντίστασης στη διάσωση των Εβραίων της Θεσσαλίας», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18:00 στον χώρο των παλαιών φυλακών, Ιουστινιανού 42 (προαύλιο 5ου Γυμνασίου/Λυκείου).

Η προσκεκλημένη ομιλήτρια είναι η κ. Μαρία Καβάλα, Επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας των αποκλεισμών και διακρίσεων (Σύγχρονη ιστορία) στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ.

Ασχολείται ερευνητικά με την ελληνική κοινωνική και οικονομική ιστορία κατά τον μεσοπόλεμο, τα χρόνια της γερμανικής κατοχής και μεταπολεμικά, με τη γενοκτονία των Εβραίων, καθώς και με την ιστορία ιδεολογιών και πρακτικών αποκλεισμού και διακρίσεων στον 20ό αι. Στη διάρκεια της ερευνητικής της πορείας έχει συμμετάσχει σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και σε ερευνητικά προγράμματα.

Η ομιλία θα αναφερθεί στο πώς ζούσαν το προπολεμικό διάστημα, Έλληνες Εβραίοι και χριστιανοί στις περιοχές του Βόλου, της Καρδίτσας, της Λάρισας, και των Τρικάλων, τι συνέβη κατά την Κατοχή και πώς η οργανω­μένη Αντίσταση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και με τη συμμετοχή σημαντικού αριθμού Εβραίων αγωνιστών, βοήθησε στο να κρυφτούν ή να καταφύγουν στο βουνό τα μέλη των εβραϊκών κοινοτήτων και έτσι λιγότερο από το 1/3 τους να πέσει στα χέρια των Γερμανών.

Πηγή επισυναπτόμενης φωτογραφίας:

Ιάσων Χανδρινός, Συναγωνιστές. Το ΕΑΜ και οι Εβραίοι της Ελλάδας, Ψηφίδες, Θεσσαλονίκη 2021.