Μετά από πρωτοβουλία του σωματείου «ΔΙΚΤΥΟ Πολιτισμού-Περιβάλλοντος-Βιώσιμης Ανάπτυξης ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ-ΤΕΜΠΩΝ» και των συν διοργανωτών φορέων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των δήμων Αγιάς και Τεμπών, του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης και του Πανελλήνιου Δικτύου για την προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος από τις Υδατοκαλλιέργειες, θα γίνει ημερίδα για την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής των δήμων Αγιάς και Τεμπών και όλων των παραλίων από τη Λεπτοκαρυά μέχρι τον Αγιόκαμπο με θέμα τη μυδοκαλλιέργεια στα παράλια του νομού Λάρισας.

Το πρόγραμμα της ημερίδας αναλυτικά έχει ως εξής: 

10:30-11:00: Προσέλευση Εισηγητών, προσκεκλημένων, κοινού.

11:00-11:30: Έναρξη Ημερίδας – Χαιρετισμοί συν διοργανωτών φορέων (Δίκτυο, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμαρχοι Αγιάς & Τεμπών) και δίλεπτοι χαιρετισμοί Βουλευτών.

11:30-12:00: Εισήγηση του κ. Μπάλια Γιώργου, Νομικού – αναπληρωτή Καθηγητή στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα : «Το θεσμικό πλαίσιο για τις υδατοκαλλιέργειες. Προβλήματα νομιμότητας».

12:00-12:30: Εισήγηση του κας Φαίης Ορφανίδου, εκπροσώπου Καθετής Πόρου, με θέμα : «Ο Πόρος αναδεικνύει τα προβλήματα της βιομηχανικής ιχθυοκαλλιέργειας και του σχεδιασμού των ΠΟΑΥ». (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών).

12:30-13:00: Εισήγηση του κ. Ηλία Γεωργαλή, μέλους της Επιτροπής Αγώνα Ξηρομέρου ενάντια στις υδατοκαλλιέργειες, με θέμα : «Η εθνική στρατηγική για τις υδατοκαλλιέργειες και τα περιβαλλοντικά, οικονομικά, αναπτυξιακά αδιέξοδα της υλοποίησής της».

13:00 – 13:30: Διαδικτυακή εισήγηση της κας Ευστρατίας Καμπούρη, Χημικού -MSc Περιβάλλον, τ. Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος -Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περ/ντος του ΥΠΕΧΩΔΕ/ΥΠΕΚΑ, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος με θέμα : «Τα προβλήματα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των υδατοκαλλιεργειών – Η προσχηματική συμμετοχή των πολιτών και η εμπειρία ελέγχου. Η περίπτωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των ΠΟΑΥ»

13:30 – 14:00 Ερωτήσεις

14:00: Προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μέχρι το τέλος του κόσμου». διάρκειας 58 λεπτών του Ιταλού σκηνοθέτη Francesko De Augustinis που αναφέρετε στην καταστροφή του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και της Ποσειδωνίας από τις υδατοκαλλιέργειες.

15:00: Λήξη Ημερίδας.

Τον συντονισμό της ημερίδας θα κάνει το μέλος του Δικτύου, Δημήτρης Ζ. Γουγουλιάς

Σημείωση: Πριν από την ημερίδα και από τις 08:00 μέχρι τις 10:00 θα γίνει ξενάγηση από τον κ. Νίκο Ντάγκα (Trekking Hellas) με βάρκες στο Δέλτα Πηνειού, για τους εισηγητές και τους δημοσιογράφους (Εθνικών και τοπικών ΜΜΕ).