Περισσότερα από 4.600 παιδιά σε όλη τη Θεσσαλία αποκτούν δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ με το νέο πρόγραμμα voucher ύψους 7,3 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027 της δράσης «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης στη Θεσσαλία» για το σχολικό έτος 2023-2024.

«Στηρίζουμε στην πράξη το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες για όλους, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς.

Στηρίζουμε τις θεσσαλικές οικογένειες και επενδύουμε 7,3 εκατομμύρια ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027 ώστε περισσότερα από 3.200 νοικοκυριά σε όλη τη Θεσσαλία και περισσότερα από 4.600 παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και παιδιά με αναπηρίες να έχουν ισότιμη, δωρεάν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες αγωγής και εκπαίδευσης.

Σε εποχή πολυκρίσης, στεκόμαστε με σεβασμό και ενσυναίσθηση σταθερά δίπλα στην κοινωνία και τις ανάγκες της» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Ποιοι ωφελούνται από το νέο πρόγραμμα voucher της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Το νέο πρόγραμμα αφορά:

-στην παροχή θέσεων φροντίδας παιδιών βρεφικής ηλικίας και προσχολικής ηλικίας έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση και

-στην παροχή θέσεων φροντίδας παιδιών βρεφικής και προσχολικής ηλικίας από 8 μηνών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση και παιδιών με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών σε αντίστοιχες δομές φροντίδας (Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας).

-στην παροχή θέσεων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών σχολικής ηλικίας από 5 έως 12 ετών και παιδιών της ίδιας ηλικίας με ελαφράς μορφής κινητικές ή αισθητηριακές αναπηρίες, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και

-στην παροχή θέσεων φροντίδας παιδιών, εφήβων και ατόμων με κάθε είδους κινητική, νοητική, αναπτυξιακή ή αισθητηριακή αναπηρία, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΑμεΑ), σε αντίστοιχες δομές φροντίδας (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΑμεΑ).

Η παροχή των υπηρεσιών πραγματοποιείται με την παροχή «αξίας τοποθέτησης» (voucher) στους νόμιμους εκπροσώπους (αιτούντες) των ωφελούμενων ατόμων, μέγιστης διάρκειας 11 μηνών, δηλαδή από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 έως την 31η Ιουλίου του 2024.

Η δράση έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται στο πλαίσιο της Πολιτικής «Εγγύηση για το Παιδί» (Child Guarantee) και κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 104 του ν. 4941/2022 με τον οποίο καθιερώνεται πρόγραμμα οικονομικής στήριξης οικογενειών για τη πρόσβαση βρεφών και νηπίων σε υπηρεσίες σχολικής αγωγής και φροντίδας καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης με την εφαρμογή σύγχρονων παιδαγωγικών πρακτικών και δραστηριοτήτων εκτός σχολικού ωραρίου.