Σε εγρήγορση είναι οι υγειονομικές αρχές Θεσσαλίας και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για αιμοδοτική «καραντίνα» της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας, εάν προκύψει αύξηση των κρουσμάτων λοίμωξης με τον ιό του Δυτικού Νείλου ή περιστατικά ηπατίτιδας Α.

Σε ένα πλαίσιο στενής παρακολούθησης των απειλών δημόσιας υγείας μετά τα πρωτοφανή για την Ελλάδα πλημμυρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας «Daniel», οι επόμενες 15 με 20 ημέρες θεωρούνται κρίσιμες για μικρόβια ή ιούς που μεταδίδονται αιματογενώς.

Ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, κ. Παναγιώτης Κατσίβελας, βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές και κατέγραψε τις ανάγκες των νοσοκομείων. Μέχρι στιγμής προσφέρθηκαν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλίας 250 μονάδες αίματος, καθώς οι κάτοικοι δεν έχουν χρόνο αλλά και διάθεση για αιμοδοσία μιας και προτεραιότητά τους είναι να μαζέψουν ό,τι άφησαν πίσω τους οι φονικές πλημμύρες.

Η αγωνία αυτή τη στιγμή είναι μην αποκλειστούν από αιμοδοσία οι κάτοικοι των περιοχών αυτών. Εάν συμβεί, θα πρόκειται για ένα σημαντικό…αιμοδοτικό πλήγμα, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για το 1/10 του ελληνικού πληθυσμού που θα βγει εκτός αιμοδοσίας. Επίσης, η χώρα μας είναι σε φάση που επιχειρεί να ανακάμψει από τις ελλείψεις του καλοκαιριού, περίοδος που παραδοσιακά δε συλλέγεται μεγάλος αριθμός μονάδων αίματος, καθώς οι αιμοδότες είναι σε διακοπές.

Ο αποκλεισμός θα αποφασιστεί από πιθανά περιστατικά μεταδοτικών ασθενειών που θα προκύψουν. Τέτοιες είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου, η ηπατίτιδα Α και η ελονοσία. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην τελευταία, ο κίνδυνος είναι μηδαμινός, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς το παράσιτο της ελονοσίας δεν ενδημεί στην Ελλάδα. Κατά καιρούς μεμονωμένα κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί αφορούν σε ταξιδιώτες που ήρθαν στην Ελλάδα.

Οι βασικές λοιμώξεις που μπορούν να θέσουν ολόκληρη τη Θεσσαλία εκτός αιμοδοσίας είναι κατά βάση ο ιός του Δυτικού Νείλου και η ηπατίτιδα Α. Σύμφωνα με τον κ. Κατσίβελα ο ΕΟΔΥ και οι κατά τόπους υγειονομικές αρχές είναι σε επιφυλακή για τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες και εάν χρειαστεί θα λάβουν μέτρα.

Ήδη το αίμα των περιοχών αυτών ελέγχεται πλήρως, ενώ όσοι επισκέπτες της Θεσσαλίας διανυκτερεύουν στην περιοχή βγαίνουν εκτός αιμοδοσίας για 28 ημέρες. Το μέτρο αυτό αφορά σε ανθρώπους που παραμένουν κατά τη διάρκεια της νύχτας και όχι διερχόμενους. Και αυτό καθώς η δραστηριότητα των κουνουπιών είναι μεγαλύτερη τις νυχτερινές ώρες.

Ελεγχόμενη η κατάσταση σε σχέση με τα κουνούπια – Αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού

Προς το παρόν η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Το ΕΚΕΑ λαμβάνει καθημερινά από τον ΕΟΔΥ δελτίο ενημέρωσης για κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου και δεν παρουσιάζεται αύξηση. Έχουν ήδη τοποθετηθεί παγίδες σε πολλά σημεία και όταν διαπιστώνονται προνύμφες γίνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για προνυμφοκτονίες.

Η περιοχή της Θεσσαλίας, άλλωστε, βρίσκεται ήδη πριν από τις πλημμύρες στη…δίνη του ιού του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, από το σύνολο των περιστατικών λοίμωξης με τον ιό που παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλική παράλυση), το 42% εντοπίζεται στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο στη Θεσσαλία, στις πληγείσες περιοχές καταμετρήθηκαν χθες 1.236 προσελεύσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των υπό επιτήρηση μονάδων υγείας. Οι 45 από αυτές αφορούν σε λοιμώξεις του γαστρενετερικού συστήματος και οι 101 λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Το τελευταίο 24ωρο ανιχνεύτηκαν με μοριακή μέθοδο ανίχνευσης γενετικού υλικού σε πέντε δείγματα γαστρεντερικού, εντεροπαθογόνα.

Επιπλέον, μέσω της υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων, δηλώθηκε ένα κρούσμα σαλμονέλλας που από διερεύνηση προκύπτει ότι συνδέεται με τα πλημμυρικά φαινόμενα. Δεν παρατηρείται προς το παρόν συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στις υπό επιτήρηση περιοχές.

Η αύξηση του αριθμού των καταγεγραμμένων κρουσμάτων της λοίμωξης του αναπνευστικού πιθανόν να οφείλεται στην αύξηση της θετικότητας του κορωνοϊού που παρατηρείται στην περιφέρεια της Θεσσαλίας.

Χθες καταγράφηκαν επιπλέον επτά νοσηλείας λόγω λοιμώξεων του αναπνευστικού και πέντε νοσηλείες γαστρεντερίτιδας. Επίσης, στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας υπάρχουν δύο πιθανά κρούσματα λεπτοσπείρωσης που βρίσκονται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση.

ygeiamou.gr