Να διατηρήσει ζωντανό τον διάλογο με τους αγρότες δίνοντας έμφαση στα διαρθρωτικά προβλήματα του πρωτογενή τομέα επιδιώκει η κυβέρνηση μετά την μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στην πλατεία Συντάγματος.

Οι συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα, μετά την επιστροφή τους στα μπλόκα, θα καθορίσουν την συνέχεια και το μέγεθος των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια για τις παρεμβάσεις ως προς το αυξημένο κόστος παραγωγής εξαντλήθηκαν.

«Δεν υπάρχουν επιπλέον μέτρα στο τραπέζι, εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο του προϋπολογισμού», σημειώνει αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος και πλέον αναμένουν τις αποφάσεις των αγροτών για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Από την αρχή αναγνώρισαν ότι τα αιτήματα των αγροτών ήταν δίκαια και γι’ αυτό, όπως λένε, έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια για την στήριξη τους.

Μάλιστα, συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν τον οργανωμένο και ευπρεπή τρόπο με τον οποίο έγινε η συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας και αναγνωρίζουν ότι οι αγρότες έχουν κερδίσει την συμπάθεια και τον σεβασμό όλων για την στάση τους και τον τρόπο διαμαρτυρίας που οργανώθηκε σε συνεργασία με την αστυνομία.

Προ των πυλών συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες στη Θεσσαλία

«Οι περιορισμένοι δημοσιονομικοί πόροι δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι στήριξης και πάνω σε αυτά τα ζητήματα είναι έτοιμη η κυβέρνηση να συνεχίσει το διάλογο», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Θεσσαλία για να συναντηθεί με Θεσσαλούς αγρότες προκειμένου να συζητήσουν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή.

Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμα λόγω των υποχρεώσεων του πρωθυπουργού στο εξωτερικό και αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Η κυβέρνηση δεν δίνει υποσχέσεις που δεν τηρεί

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να δώσει υποσχέσεις που δεν τηρούμε» και αναφέρθηκε στα δύο θέματα όπου υπάρχει συναντίληψη με τους αγρότες.

Πρόκειται για την αναθεώρηση της ΚΑΠ και την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων.

Η Αθήνα πρωτοστατεί στην προώθηση αλλαγών στην ΚΑΠ που θα δώσει ανάσα στους παραγωγούς με την αφαίρεση των αυστηρών προϋποθέσεων που περιλαμβάνει για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η διαμαρτυρία των αγροτών στο Σύνταγμα αυξάνει την διαπραγματευτική ισχύ της κυβέρνησης στις επικείμενες Συνόδους Κορυφής.

Όσον αφορά την αντιπολίτευση που σχεδόν όλη βρέθηκε στο Σύνταγμα για να στηρίζει τους αγρότες ο κ. Μαρινάκης σχολίασε δηκτικά ότι «εμείς δεν είμαστε αυτοί που ανεβαίνουμε σε τρακτέρ και κατεβαίνουμε κάτω σε μια πορεία για να βγάλουμε φωτογραφίες. Εμείς προσπαθούμε να απαντάμε με πράξεις. Και με όσα έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια».

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (από το ρεπορτάζ του Γιάννη Καντέλη, iefimerida.gr)