Μια ιδιαίτερη εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησε το 5ο Γυμνάσιο Λάρισας με τους μαθητές της Β τάξης με χαρακτήρα θρησκευτικό.

Πρώτος σταθμός η επίσκεψη στην ιερά μονή του Οσίου Δαυίδ. Το μοναστήρι βρίσκεται στην καρδιά μιας όμορφης πυκνόφυτης έκτασης στην περιοχή Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας και αποτελεί μοναδικό μνημείο τέχνης και πνευματικότητας.

Εκεί πέρασε την επίγεια πορεία του και κοιμήθηκε ο Όσιος γέροντας Ιάκωβος, ο τάφος του οποίου βρίσκεται δίπλα στο καθολικό της μονής. Δόθηκε στους μαθητές μας η ευκαιρία να απολαύσουν τα αγαθά της επίγειας και της ουράνιας ομορφιάς και της φιλοξενίας των μοναχών.

Δεύτερος σταθμός η προσκύνηση στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου που βρίσκεται στο Προκόπι της Εύβοιας και είναι αφιερωμένος στον ομώνυμο Άγιο, όπου βρίσκεται το ιερό λείψανο του Αγίου. Ο ιερέας του ναού μίλησε στα παιδιά για τη ζωή του Αγίου, τα θαύματά του, τα βασανιστήρια που υπέστη για την πίστη του και την ιστορία της μεταφορά του σκηνώματός του Αγίου από το Προκόπι της Μ. Ασίας.

Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Προκοπίου Εύβοιας, όπου εκτίθενται ιερά κειμήλια και αντικείμενα καθημερινού βίου τα οποία έφεραν με σοβαρούς κινδύνους ξεριζωμένοι κάτοικοι του Προκοπίου Καππαδοκίας της Μικρής Ασίας μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και τη συνθήκη της Λωζάνης.

Μαζί τους έφεραν το ιερό λείψανο του Οσίου Ιωάννη, Άγια Ευαγγελία, ιερές εικόνες, δισκοπότηρα, χειρόγραφα, κώδικες καταγραφής ακίνητης περιουσίας, εκκλησιαστικά αργυρά, κοσμήματα κ.αλ.

Επισκέφτηκαν επίσης το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στα Ψαχνά, όπου ενημερώθηκαν για τα τμήματα που λειτουργούν και για τις επαγγελματικές ευκαιρίες που τους παρέχουν. Ειδικότερα ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια του τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου.

Περιηγήθηκαν στην πόλη της Χαλκίδας, σταμάτησαν στη Γέφυρα του Ευρίπου και ενημερώθηκαν για το μοναδικό φαινόμενο της παλίρροιας του Ευρίπου, δηλαδή της αλλαγής της κατεύθυνσης των υδάτων, ανά έξι ώρες και ενδιάμεσα (περίπου) ένα δεκάλεπτο στασιμότητας.

Η διασκέδαση δεν έλειψε από την εκπαιδευτική τους επίσκεψη. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν με γεμάτη την ψυχή τους σε εμπειρίες, γνώση και γαλήνη.

Υπεύθυνοι για την διοργάνωση της εκπαιδευτικής επίσκεψης εκπαιδευτικοί ο κ. Νατσιούλας Κωνσταντίνος ΠΕ0405, η κ. Μπελιά Παρασκευή ΠΕ01 και ο κ. Χαχάμης Γιώργος ΠΕ86. Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Δεληζώνα Ζωή, Διευθύντρια, Κανάκη Βικτωρία, Υποδιευθύντρια, Ντάκου Κερασία ΠΕ0405 και Λαζινού Αθηνά ΠΕ86.