Στις δραματικές αλλαγές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή στη χώρα μας αναφέρθηκε ο μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος από τον ιερό προσκυνηματικό ναό της αγίας Παρασκευής στα Τέμπη.

«Από την απληστία μας φτάσαμε εδώ που φτάσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ποιμενάρχης, όπου το απόγευμα της Τρίτης χοροστάτησε κατά την πρώτη ακολουθία του μικρού παρακλητικού κανόνα προς την Υπεραγία Θεοτόκο στο Ιερό Προσκύνημα Αγίας Παρασκευής Τεμπών και πρόσθεσε πως, «ενώ ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο διαχειριστή της οικουμένης, του φυσικού κόσμου, του φυσικού κάλλους και των φυσικών πόρων, αυτός με την απληστία του έγινε ο τύραννος της φύσης».

Όπως τόνισε μάλιστα, «έγινε αυτός που θέλει να εκμεταλλευτεί τα πάντα. Όχι να τα χρησιμοποιήσει όπως του δίνει δικαίωμα ο Θεός αλλά να πάει κάπως παραπάνω και να εκμεταλλευτεί. Στα πλαίσια αυτής της απληστίας και της εκμετάλλευσης δεν του φτάνει το ότι καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον αλλά επιστρατεύει και την τεχνολογία και τις γνώσεις του για να κάνει ακόμη μεγαλύτερο κακό».

Ο Σεβασμιώτατος, στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι ο άνθρωπος μόνος δημιουργεί τη δυστυχία του και επιμένει σε αυτή. «Εθελοτυφλεί νομίζοντας ότι έτσι τον συμφέρει και δεν κατανοεί ότι εάν συμβεί το οτιδήποτε στη φύση και στο περιβάλλον, τότε όλοι έχουμε να χάσουμε, να πληγωθούμε, να υποστούμε συνέπειες και δεινά».

Παράλληλα επεσήμανε πως, «η εκκλησία πολλές φορές φωνάζει και μιλάει για αγώνα κατά των παθών και μέσα στα πάθη είναι και η απληστία και παρακαλεί τον άνθρωπο να αυτοσυγκρατηθεί και να μην τα θέλει όλα δικά του και μονομιάς αλλά να τα διαχειρίζεται γιατί αυτό είναι το ευλογημένο».

«Η εκκλησία έρχεται απόψε και κάνει τον πρώτο παρακλητικό κανόνα και πρώτα από όλα παρακαλούμε την Παναγία να φωτίσει όλους όσους έχουν την πρώτη ευθύνη να πάρουν σωστές αποφάσεις και παρακαλούμε το θεό να δείξει το έλεός του παρά το γεγονός ότι δεν το αξίζουμε να φωτίσει τους νόες των ανθρώπων να βρουν λύσεις, έτσι ώστε να υπερβούμε όλα αυτά τα δύσκολα και δυσχερή που γευόμαστε ήδη και τα οποία θα συνεχίσουμε να γευόμαστε αν δεν βάλουμε μυαλό», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

Η Ακολουθία και η ομιλία του Σεβασμιωτάτου μεταδόθηκε ζωντανά μέσα από την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση.