«Η ζώσα πραγματικότητα δείχνει ότι χρειαζόμαστε την Περιφερειακή Διακυβέρνηση για να ξέρει ο καθένας πού, πως και πότε ενεργεί. Χρειαζόμαστε την καταστατική θέση των αιρετών Απαιτούνται σύμφωνα με το άρθρο 112 του Συντάγματος επαρκείς ανθρώπινοι και χρηματικοί πόροι για την εκπλήρωση των αρμοδιοτήτων» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός κατά την ομιλία του στο 9ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στα Γιάννενα.

Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση β’ βαθμού στη χώρα σημειώνοντας ότι «οι συνεχείς, παράλληλες, απρόβλεπτες και έντονες κρίσεις των τελευταίων χρόνων αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε σε «τέλος εποχής» και στην αρχή μιας νέας, άγνωστης, με πολλούς αναδυόμενους κινδύνους. Χρειάζεται να παίρνουμε τα μηνύματα που έρχονται από το μέλλον. Η νέα εποχή χαρακτηρίζεται από την αβεβαιότητα. Κανένας δεν περίμενε όσα συνέβησαν στη Θεσσαλία. Τρία επαναλαμβανόμενα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα μέσα σε τρία χρόνια. Ιανός το 2020, Daniel το 2023 και δέκα μέρες μεταξύ Daniel και Elias».

Ακόμη, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφερόμενος στην έκθεση των Ολλανδών επιστημόνων που δόθηκε στη δημοσιότητα σχετικά με τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Θεσσαλία επεσήμανε ότι «κάνω τη σύγκριση και την αφιερώνω σε όλους εκείνους που όλες εκείνες τις δύσκολες στιγμές που κυβέρνηση και Περιφέρεια δίναμε τη μάχη στο πεδίο, αναλωνόταν στα τρολς, στην ατέλειωτη επικοινωνιακή «λάσπη» και στη «δολοφονία» χαρακτήρων.

Η αλήθεια είναι η μοναδική κόρη του χρόνου και σύμφωνα με την πρώτη έκθεση των Ολλανδών επιστημόνων που δόθηκε στη δημοσιότητα επισημαίνεται ότι πρόκειται για το πιο ακραίο καιρικό φαινόμενο που έπληξε ποτέ την Ευρώπη και γίνεται μια σύγκριση μεταξύ των καταστροφών στις ευρωπαϊκές πλημμύρες του 2021 και στη χώρα μας.

Στη Θεσσαλία με λιγότερα χιλιοστά βροχής είχαμε 2 δις καταστροφές ενώ στην Ευρώπη περισσότερα από 10 δις. Αυτό έγινε γιατί έργα έγιναν και άντεξαν. Γιατί μετά τον ΙΑΝΟ υπήρξε μια κυβέρνηση που έδειξε σεβασμό και ενδιαφέρον στα αιτήματά μας. Άκουσε τις Περιφέρειες και τους Δήμους έδωσε χρηματοδοτήσεις να γίνουν αποκαταστάσεις και νέα έργα όπως φράγματα που πολλοί μιλούσαν για αυτά αλλά κανείς στο παρελθόν δεν τα προχωρούσε».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Αγοραστός επανέλαβε την ανάγκη άμεσων μεταρρυθμίσεων καθώς όπως είπε χρειάζονται, όμως αλλαγές γιατί έχει αλλάξει η εποχή μας. Έχουν αλλάξει οι κίνδυνοι, έχουν αλλάξει οι ταχύτητες,. Απαιτούνται αλλαγές με σαφέστατο χρονοδιάγραμμα και πρωτόκολλο ενεργειών για ξέρουμε τι αναλαμβάνει κάποιος αλλά και να έχει το αίσθημα της ευθύνης. Γιατί όταν υπάρχει αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων και «γκρίζες» ζώνες όταν αναζητείται η ευθύνη, διαχέεται.

Εύχομαι στη χώρα μας να μην έχουμε στο μέλλον άλλη τέτοια μετεωρολογική βόμβα. Αλλά πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας. Δεν υπάρχουν έργα μηδενικού κινδύνου, ούτε πρωτόκολλα μηδενικού κινδύνου. Ευχαριστώ όλους όσους συνεργαστήκαμε όλα αυτά χρόνια γιατί πήγαμε τις Περιφέρειες ψηλά, τις κάναμε δημιουργικές βελτιώνοντας την καθημερινότητα των συνανθρώπων μας».