Καπνιστές είναι ένας στους τρεις ενήλικες στην Ελλάδα, ενώ το ανησυχητικό είναι πως μετά την πανδημία ο κόσμος αρχίζει και στρέφεται στο τσιγάρο, έστω και αυτό αν είναι ηλεκτρονικό.

Το θέμα του καπνίσματος βρίσκεται ανάμεσα στις θεματικές ενότητες πνευμονολογικών συνεδρίων που διεξάγονται, ενώ απασχόλησε και αντίστοιχη δράση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του, που έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα διαθέτοντας στην Πνευμονολογική Κλινική και ιατρείο κατά του καπνίσματος, ανέφερε πως μέσα στην περίοδο της καραντίνας οι καπνιστές, επειδή έμεναν πολύ περισσότερες ώρες μέσα στα σπίτια τους, αναγκάστηκαν να περιορίσουν κάπως το κάπνισμα. Ωστόσο, τότε στράφηκαν και περισσότερο στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, γιατί νόμιζαν ότι οι συνέπειες για τον οργανισμό τους θα είναι λιγότερες, αν και δεν ισχύει.

Από τη στιγμή που τελείωσαν οι καραντίνες και οι άλλοι υγειονομικοί περιορισμοί, ο κόσμος φαίνεται πως επέστρεψε στο κάπνισμα.

Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε πως λόγω της πανδημίας ατόνησε το ενδιαφέρον και από καπνιστές που είχαν ξεκινήσει προσπάθεια να το κόψουν μέσω του Ιατρείου Διακοπής του Καπνίσματος. Έτσι στο ιατρείο η κίνηση μειώθηκε μέσα στην πανδημία μέχρι και 80%, όταν οι άλλες νοσηλείες στην Πνευμονολογική είχαν μειωθεί μέχρι 60-70%.

«Στους ενήλικες, οι καπνιστές είναι ένας στους τρεις. Παλιότερα ήταν υψηλότερο το ποσοστό και ευτυχώς μειώθηκε, αλλά βλέπουμε να μην οδηγούμαστε και σε άλλα μικρότερα ποσοστά. Λόγω πανδημίας δεν είχαν διεξαχθεί μελέτες που θα αρχίσουν να γίνονται τώρα. Πάντως από την εικόνα που είχαμε προ πανδημίας φαίνεται πως οι γυναίκες κάπνιζαν λίγο περισσότερο από τους άνδρες» τόνισε ο καθηγητής.

Οι επιπτώσεις του καπνίσματος

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις του καπνίσματος ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε πως «όταν εισπνέουμε τον καπνό, προκαλείται μια φλεγμονή στις κυψελίδες, δηλαδή στους πνεύμονες παράγοντας φλεγμονώδεις ουσίες. Αυτές οι ουσίες κυκλοφορούν με το αίμα και πάνε παντού, όπως στα νεφρά προκαλώντας καρκίνο, στην καρδιά, όπου προκαλεί αθηρωμάτωση, πάει στον εγκέφαλο και έχουμε τα εγκεφαλικά επεισόδια. Με το κάπνισμα ο πνεύμονας γίνεται ένα σακούλι που δεν λειτουργεί. Εμείς στο συνέδριο που κάναμε ως Πνευμονολογική Κλινική, μελετήσαμε όλο αυτό το «ταξίδι» που κάνουν οι βλαβερές ουσίες του καπνίσματος στον ανθρώπινο οργανισμό, ξεκινώντας από τους πνεύμονες».

Να μην μείνει στα χαρτιά ο αντικαπνιστικός νόμος

Ο καθηγητής θίγει και το ζήτημα της τήρησης του αντικαπνιστικού νόμου για τους κλειστούς χώρους στα κέντρα εστίασης και τις καφετέριες.
«Υπάρχει ο αντικαπνιστικός νόμος και δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Από το φθινόπωρο που τα κέντρα εστίασης θα λειτουργούν για δεύτερη συνεχή χρονιά χωρίς υγειονομικά μέτρα, και ο κόσμος θα προσέρχεται ξανά σε κλειστούς χώρους, θα πρέπει να τηρείται ο νόμος και να μην μείνει στα χαρτιά».

e-thessalia.gr