Για τις ιώσεις, τον κορονοϊό και τα αυξημένα κρούσματα της εποχικής γρίπης μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην δημοσιογράφο Μαρία Γεωργίου, ο Κώστας Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «στις τελευταίες εφημερίες έχουμε πάρα πολύ μεγάλη αύξηση των προσελεύσεων στα επείγοντα περιστατικά και των εισαγωγών στην κλινική Λάρισας αλλά και σε άλλες κλινικές της Ελλάδας. Είναι γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα είχαμε αρκετό κορονοϊό, τώρα όμως, εδώ και μερικές μέρες έχουμε γρίπη. 

Με βάση λοιπόν, τα χθεσινά στοιχεία από τους είκοσι που πήραν εισιτήριο για να μπουν στην κλινική, οι δεκαοκτώ είχαν γρίπη. Ουσιαστικά, έχουμε μια μεγάλη αύξηση της γρίπης η οποία ήρθε λίγο νωρίτερα.

Ξέρουμε ότι η γρίπη κάνει μια αιχμή-μιλάμε για την εποχική γρίπη και όχι για πανδημία, για να μην ανησυχήσει και ο κόσμος-λίγο πριν τις γιορτές, μετά έρχεται ο συγχρωτισμός των γιορτών και μετά κάνει ένα μεγαλύτερο κύμα, ας πούμε μέσα στον Ιανουάριο και εξαντλείτε κάπου τον Μάρτιο. Φαίνεται λοιπόν, ότι την αιχμή της την έκανε τώρα, δηλαδή την κάνει αυτό το διάστημα».

«Η γρίπη πραγματικά κάνει πιο έντονα συμπτώματα και το ξέρουμε αυτό από παλιά, δηλαδή η γρίπη εισβάλλει λίγο πιο έντονα και με υψηλότερο πυρετό. Αν λοιπόν, κοιτάξει κανείς τα περσινά δεδομένα, θα δει ότι τα πράγματα ήταν ακριβώς έτσι.

Με άλλα λόγια, είχαμε περίπου τέσσερις φορές το χειμώνα παραπάνω γρίπη από κορονοϊό αλλά οι φοβίες και η αγωνία που περάσαμε τα προηγούμενα χρόνια με τον κορονοϊό, μας κάνουν να ανησυχούμε περισσότερο για τον κορονοϊό ενώ το πραγματικό πρόβλημα είναι η γρίπη» υπογράμμισε ο κ. Γουργουλιάνης στην πορεία της συνομιλίας του με την δημοσιογράφο, ερωτηθείς σχετικά με τα συμπτώματα της γρίπης.

«Είναι φανερό ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα αλλά και όλα αυτά που συνέβησαν με τον κορονοϊό επηρέασαν πάρα πολύ και το εμβόλιο της γρίπης (…). Ο απολογισμός όμως, θα γίνει τον Μάρτιο και εκεί θα ξέρουμε τόσο για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων όσο και τον αριθμό αυτών που έκαναν τα εμβόλια. Πάντως, από αυτά που μαθαίνω από τους συνεργάτες μου που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή είναι ότι οι περισσότεροι που έρχονται με γρίπη είναι ανεμβολίαστοι.

Άρα, φαίνεται ότι δουλεύει το εμβόλιο και ότι πήγαμε λίγο πίσω στον εμβολιασμό για την γρίπη (…). Η αισιόδοξη οπτική γωνία-κάτι που ξέρουμε από τα κύματα ας πούμε, των ιώσεων-είναι το ότι ανεβαίνει γρήγορα, μειώνεται και γρήγορα. Το σύστημα υγείας όμως, πρέπει να προετοιμαστεί για μερικές εβδομάδες κυρίως γρίπης» είπε ο κ. Γουργουλιάνης στο τέλος.

ertnews.gr