Στη Νίκαια του δήμου Κιλελέρ έγινε η πρώτη επίσημη πανελλαδική ενημέρωση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027,παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά, την οποία συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Κιλελέρ, όπου παραβρέθηκε και ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Λάρισας ΝΔ ο κ Χρήστος Καπετάνος που είχε μια χρήσιμη συζήτηση με τον υπουργό, χαιρέτησε πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ αμέσως μετά έκανε την εξής δήλωση:

«Παραβρέθηκα στην εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας ΚΑΠ στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας. Όπως ακούστηκε και στην αίθουσα από τα πλέον αρμόδια χείλη, του ΥΠΑΑΤ Γεώργιου Γεωργαντά, η νέα ΚΑΠ 2023 – 2027 θα αφορά σε ποσό 19,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα, ποσό που παραμένει στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη ΚΑΠ, τη στιγμή που σε άλλες χώρες της Ε.Ε. παρατηρείται μείωση κατά 10%.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η νέα ΚΑΠ προβλέπει τη συνέχιση του φιλοπεριβαλλοντικού προγράμματος της μείωσης της νιτρορρύπανσης, με οικολογικό αποτύπωμα, το οποίο θα ενισχύσει και το αγροτικό εισόδημα, που έχει πληγεί από την ενεργειακή κρίση και τη δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής, ένα θέμα που πρώτοι είχαμε θίξει στον κ. Γεωργαντά, κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στο υπουργείο.

Αναφορικά με τις συνδεδεμένες που κόπηκαν, στόχος του Υπουργείου, όπως διαβεβαίωσε ο Υπουργός, είναι να υπάρξουν σε βάθος 5ετίας δύο αναθεωρήσεις της νέας ΚΑΠ όπου θα δοθεί η δυνατότητα να αποκατασταθούν αδικίες και αστοχίες και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες διορθώσεις για την επέκταση συνδεδεμένης ενίσχυσης και σε άλλες καλλιέργειες που έχουν εξαιρεθεί, όπως το καλαμπόκι, τα κάστανα, τα αμύγδαλα τα φιστίκια κλπ.

Γίνονται πολλά στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, η ενίσχυση στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα, η καταβολή της εξισωτικής στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, αλλά ο νομός μας, ο πλέον αγροτικός νομός της Ελλάδας, αξίζει πολλά περισσότερα και με κάθε τρόπο τα διεκδικούμε, σε αγαστή συνεργασία και επικοινωνία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».