«Λαός που δεν έχει ιστορική μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον. Σε μια περίοδο που οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε διαρκώς την ιστορική μας κληρονομιά, πρέπει από τέτοια περιστατικά του παρελθόντος να αντλούμε την δύναμη που χρειαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση και δυσκολία» δήλωσε από την Αμφιθέα η Γενική Γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας κ. Ρένα Καραλαριώτου όπου παρέστη στο μνημόσυνο υπέρ των 5 εκτελεσθέντων Καλαρρυτινών από τους Γερμανούς καταθέτοντας και στεφάνι.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Καλαρρυτινών “ΟΙ ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ”, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων, για τους πέντε Έλληνες που εκτελέστηκαν στις 18 του Δεκέμβρη του 1943 σε μια σχεδόν «άγνωστη» ιστορία.

«Ο Πέτρος Γ. Γκουτζαμάνης ήταν 43 ετών, ο Ηλίας Θ. Μόκας δύο χρόνια μικρότερος, ο Απόστολος Θ. Μόκας στα 26 του, ο Αθανάσιος Κ . Κατσιγιάννης μόλις 17 ετών και ο Γεώργιος Αλ. Μίντζας στα 19 του χρόνια.

Πέντε νέοι άνθρωποι, πέντε φιλήσυχοι Καλαρρυτινοί σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς σε μια περίοδο που είχαν εξαπολύσει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, σε μάχιμο και άμαχο πληθυσμό, ως αντίποινα για τα σαμποτάζ που έκανε ο λαός. Βρεθήκαμε στην Αμφιθέα για να τιμήσουμε την μνήμη των πέντε αυτών ανθρώπων. Ποτέ δεν θα τους ξεχάσουμε. Ποτέ δεν θα λησμονήσουμε» κατέληξε η κ. Ρένα Καραλαριώτου.