Συνάντηση – ενημέρωση με κατοίκους της ΤΚ Αγίων Αναργύρων πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Κοινότητας από το Δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο, επικεφαλής κλιμακίου.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους κατοίκους για το έργο της κατασκευής λιμνοδεξαμενής σε αγροτική περιοχή της κοινότητας.

Το έργο αφορά στην άντληση νερού από τον ποταμό Πηνειό και την μεταφορά του, από αντλιοστάσιο μέσω αγωγών, σε λιμνοδεξαμενή η οποία θα κατασκευαστεί νότια του οικισμού των Αγ. Αναργύρων του Δήμου Κιλελέρ σε απόσταση 2,20 χλμ. από αυτόν, καθώς και υπόγειου αρδευτικού δικτύου.

Η λιμνοδεξαμενή, μικτής έκτασης 420 στρεμμάτων και χωρητικότητας 1.500.000 m3, θα έχει τη δυνατότητα να αρδεύει έκταση 6.000 στρεμμάτων περιμετρικάαυτής.

Ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος τόνισε αρχικά ότι «σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και τη Δ.Ε.Π.ΑΝ, με ενδιαφέρον και υπευθυνότητα σχεδιάσαμε και θα υλοποιήσουμε άμεσα ένα έργο ουσίας το οποίο προβλέπεται να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής ο οποίος αποτελεί τον ισχυρότερο ίσως κρίκο στην αλυσίδα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας.

Με το έργο της λιμνοδεξαμενής των Αγίων Αναργύρων αποθηκεύουμε νερό για να καλύψουμε τις αυξημένες αρδευτικές ανάγκες στα αγροκτήματα της περιοχής όπου θα κατασκευαστεί η λιμνοδεξαμενή και φροντίζουμε παράλληλα για τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα.

Κι αυτό γιατί η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που ταλανίζει τον πλανήτη επιβάλλει ενέργειες με σύμμαχο τη φύση. Με απώτερο σκοπό την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση του πιο πολύτιμου φυσικού πόρου που είναι το νερό».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το έργο προβλέπεται να καλύπτεται ενεργειακά από φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 6 MW που θα κατασκευαστεί εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Κιλελέρ. Τέλος ζήτησε από τους παρευρισκόμενους κατοίκους να συσταθεί άμεσα μια επιτροπή διαχείρισης της λιμνοδεξαμενής η οποία εκτός των άλλων θα προτείνει και τον αριθμό των στρεμμάτων που θα καλλιεργηθούν από υδρόφιλες (βαμβάκι, καλαμπόκι κ.λπ) ή μη υδρόφιλες καλλιέργειες (δέντρα κ.λπ.).

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται σε ευρύτερο έργο στο οποίο περιλαμβάνονται οι λιμνοδεξαμενές της Νέας Λεύκης, της Κοιλάδας (του Δήμου Λαρισαίων) καθώς και το έργο του τεχνητού εμπλουτισμού στις περιοχές Κιλελέρ, Χάλκης, Πλατυκάμπου και Νίκαιας, συνολικού προϋπολογισμού 1.553.225,59 Ευρώ. Τα έργα χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος ΔΕ Κραννώνα Σωτήρης Νταφόπουλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κιλελέρ Αχιλλέας Βαρδακούλης, ο Πρόεδρος Γιάννης Τσικρίκας και τα μέλη της ΤΚ Αγίων Αναργύρων Γεωργία Παπακωνσταντίνου και Κω/νος Σιατραβάνης.