Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών του περιβάλλοντος χώρου του Δημοτικού Σχολείου Μακρυχωρίου οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών, καταγγέλλει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως και Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Στα πλαίσια της εξυπηρέτησης και αναβάθμισης της ποιότητας των ιδιαίτερα αυξημένων αναγκών διδασκομένων και διδασκόντων, του Δημοτικού Σχολείου Μακρυχωρίου του Δήμου Τεμπών, επιδιώχθηκε η δημιουργία ενός ασφαλούς και κατάλληλου σχολικού κτιρίου.

Μετά από επίπονους και επίμονους αγώνες και σκληρή προσπάθεια τόσο των τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου όσο και της προηγούμενης Δημοτικής αρχής, τον Δεκέμβριο του 2019, εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι», το έργο “κατασκευή αιθουσών διδασκαλίας για την κάλυψη των αναγκών του Δημοτικού Σχολείου Μακρυχωρίου”.

Σύμφωνα με το έργο, στο υπάρχον δημοτικό σχολείο Μακρυχωρίου προβλέπεται να γίνει προσθήκη διώροφου κτιρίου με υπόγειο , αλλαγή χρήσης υφιστάμενων κτισμάτων και κατεδάφιση της προκατασκευασμένης σχολικής αίθουσας και παλιού κυλικείου.

Στην από 18-11-2020 (α.π. 10684) σύμβαση του έργου με τον ανάδοχο, ο προβλεπόμενος συνολικός χρόνος ολοκλήρωσης του ορίζονταν στους δώδεκα (12) μήνες από την υπογραφή της, ήτοι μέχρι 17/11/2021. Με την υπ.αρ . 6268/15-10-2021 αίτηση του αναδόχου ζητήθηκε παράταση της συμβατικής προθεσμίας περαίωσης του έργου κατά διακόσιες ογδόντα έξι (286) ημερολογιακές ημέρες, έως τις 31-08-2022, η οποία και έγινε αποδεκτή από την αρμόδια επιτροπή του Δήμου Τεμπών.

Οι λόγοι παράτασης αφορούσαν κυρίως την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών του περιβάλλοντος χώρου, που για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου

δεν μπορούσαν να ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια των σχολικών μαθημάτων γι’ αυτό και ορίστηκε ως καταλληλότερο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης των εργασιών το διάστημα από τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους και έως τις 31-08-2022 .

Δυστυχώς όμως μέχρι και σήμερα, με βάση σχετικές πληροφορίες, ενώ έχει εκπνεύσει και η παράταση της συμβατικής προθεσμίας περαίωσης του έργου, οι εξαιρετικά αργοί ρυθμοί με τους οποίους πραγματοποιούνται οι διαδικασίες υλοποίησης των εργασιών έχουν ξεπεράσει τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου.

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της τοπικής κοινωνίας του Μακρυχωρίου, γονείς και μαθητές του Δημοτικού σχολείου της περιοχής βρίσκονται σε ανησυχία και προβληματισμό, καθώς η αδυναμία αποπεράτωσης του έργου , στα χρονικά περιθώρια των χρονοδιαγραμμάτων, δημιουργεί πλήθος προβλημάτων τόσο στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του σχολείου όσο και στην πρόσβαση και ασφάλεια των μαθητών.

Επειδή παρά το ότι γεγονός ότι έχει εγκριθεί η χορήγηση παράτασης της συμβατικής προθεσμίας εκτέλεσης του έργου εκκρεμεί η ολοκλήρωση του.

Επειδή οι λόγοι αποδοχής του αιτήματος παράτασης της συμβατικής προθεσμίας περαίωσης του έργου αφορούσαν την διασφάλιση της ασφαλούς και εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου.

Επειδή βρισκόμαστε ήδη στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και οι μαθητές ξεκινούν σε λίγες μέρες τα μαθήματα τους .

Επειδή οι ημιτελείς εργασίες ελλοχεύουν σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων τόσο για τους μαθητές όσο και για το προσωπικό.

Επειδή οι αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν με τις προηγούμενες υποδομές και καθυστερεί αδικαιολόγητα η ήδη εκπρόθεσμη ολοκλήρωση του έργου.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1. Για ποιους λόγους καθυστερεί η ήδη εκπρόθεσμη ολοκλήρωση του έργου;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να επισπευστεί η ολοκλήρωση του έργου “κατασκευή αιθουσών διδασκαλίας για την κάλυψη των αναγκών του Δημοτικού Σχολείου Μακρυχωρίου;»