Την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να προχωρήσει σε «γενναίες, σκληρές, αλλά δίκαιες και επιβεβλημένες» τομές και να αρθρώσει έναν διαυγή και σοβαρό αντιπολιτευτικό λόγο στο πλαίσιο μίας ευρείας ανασυγκρότησης, εξέφρασε ο βουλευτής Λάρισας του κόμματος κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στην TRT και στον δημοσιογράφο κ. Σωτήρη Πολύζο.

Αναφερόμενος στο μήνυμα που έστειλαν οι πρόσφατες κάλπες, σημείωσε με νόημα ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως βασικό πρόταγμα την αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Το μήνυμα των εκλογών ήταν τέτοιο που δεν χωρεί παρερμηνεία σ’ αυτό το οποίο θα επιχειρήσουμε να κάνουμε. Ήταν ξεκάθαρο μήνυμα αλλαγής και θα μου επιτρέψετε να πω ότι ήταν μήνυμα στροφής προς τη σοβαρότητα, εννοώντας ότι ο αντιπολιτευτικός λόγος που πρέπει και οφείλουμε να διατυπώσουμε για τη δημοκρατία μας, πρέπει να είναι διαυγής, μεστός, σοβαρός και τεκμηριωμένος.

Για το καλό της πατρίδας μας. Και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είπε εξάλλου ότι πρέπει να κάνουμε στροφή προς την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα.

Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις, οι οποίες και θα ληφθούν γιατί μπορεί να πέσαμε, είμαστε όμως υποχρεωμένοι να σηκωθούμε και να τιμήσουμε στο ακέραιο τον ρόλο μας ως αξιωματική αντιπολίτευση. Ο τόπος έχει ανάγκη από μία δυνατή αξιωματική αντιπολίτευση, όσο κι αν έχει μειωθεί αριθμητικά η κοινοβουλευτική μας δύναμη».

Για την εκλογική ήττα εξήγησε ότι «ήταν το αποτέλεσμα μίας σωρείας λαθών. Αυτές οι εκλογές ήταν μία ήττα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι τόσο μία μεγάλη νίκη του κ. Μητσοτάκη. Η ήττα αυτή οφείλεται σε μία σωρεία λαθών που δεν έγιναν όμως τους τελευταίους πέντε μήνες. Ήρθαν και «έδεσαν» τους τελευταίους τρεις μήνες με το αφήγημα της απλής αναλογικής που όχι απλά δεν πέρασε στον κόσμο, αλλά αποδείχθηκε και ζημιογόνο. Εν συνεχεία οι παραφωνίες και τα λάθη στελεχών στοίχησαν στους αναποφάσιστους, με αποτέλεσμα να φθάσουμε εδώ. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να παρθούν γενναίες, σκληρές, αλλά δίκαιες και επιβεβλημένες αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε πως «όσο δύσκολη και να είναι η επόμενη ημέρα, πρέπει να προχωρήσουμε. Ο χρονικός ορίζοντας για την ανάταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι οι ευρωεκλογές του 2024 και όχι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του φθινόπωρο. Μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε νέα γι’ αυτόν τον οδικό χάρτη της ανασυγκρότησης.

Θα προτιμούσα προσωπικά να μη βιαστούμε, ας αργήσουμε και έναν δύο μήνες, αρκεί να γίνουν σωστά τα πράγματα. Να ανασυγκροτηθεί αυτός ο χώρος, να γειωθεί με την κοινωνία, ώστε να μπορέσει να εκφράσει τις μεγάλες πλειοψηφίες» κατέληξε.