Με αφορμή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν ολοκλήρωσε την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, όπως απαιτείται από την οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα (οδηγία 2000/60/ΕΚ), και των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, όπως απαιτείται από την οδηγία για τις πλημμύρες (οδηγία 2007/60/ΕΚ), ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Παρά τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, τις τεράστιες καταστροφές υποδομών και περιουσιών πριν από μόλις μερικούς μήνες στην πολύπαθη Θεσσαλία, η χώρα μας δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας, με αποτέλεσμα την παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έπειτα από απόφαση της Κομισιόν.

Είναι ένα ακόμη απτό παράδειγμα της υποκρισίας και του επικίνδυνου κυνισμού που επιδεικνύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία το μόνο που έχει κάνει μετά τις μεγάλες πλημμύρες, είναι να εκφράζει τη συμπόνοιά της στους πληγέντες και να τους υπόσχεται βοήθεια στα λόγια.

Η δε, παραπομπή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή δικαιοσύνη όχι μόνον εξηγεί με ωμό τρόπο το σε ποια προτεραιότητα έχει η Νέα Δημοκρατία την ανθρώπινη ζωή και περιουσία, αλλά και το που ακριβώς έχει… γράψει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για το κλίμα, για τη φύση και για τη μείωση της ρύπανσης: Στα παλαιότερα των υποδημάτων της!

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει από τον Φεβρουάριο του 2023 την Ελληνική κυβέρνηση, χωρίς όμως καμία ανταπόκριση! Και λίγους μόλις μήνες μετά, η ατμομηχανή του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, η Θεσσαλία, πνίγηκε όχι μόνο από τις τεράστιες ποσότητες νερού, αλλά και από τις εγκληματικές παραλείψεις!

Ίσως ο κ. Μητσοτάκης να πιστεύει πως μετά την προσπάθεια «μπαζώματος» των ευθυνών για το πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών, μπορεί να κάνει το ίδιο και με τη Θεσσαλία. Εκεί που άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, το βιός τους, την ελπίδα τους. Εκεί όπου ο χρόνος έχει σταματήσει στον περασμένο Σεπτέμβρη. Πλανάται πλάνη οικτρά όμως. Η ώρα της ευθύνης πλησιάζει για τον ίδιο και τους συνενόχους. Η Δικαιοσύνη θα αποδώσει τις ποινικές ευθύνες και η ελληνική κοινωνία της πολιτικές, στέλνοντάς τον εκεί που του αξίζει. Στις σελίδες της ιστορίας».