Ως επιτακτική ανάγκη χαρακτηρίζει τον έλεγχο και την ορθή λειτουργία του φράγματος της Γυρτώνης, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης με αναφορά του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά την επιστολή του ΤΟΕΒ ΠΗΝΕΙΟΥ σύμφωνα με την οποία ενημερώνει την ΕΥΔΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ότι «δεν προτίθεται και δεν δύναται να αναλάβει για τη φετινή αρδευτική χρονιά τη λειτουργία του φράγματος Γυρτώνης.»

Στην  επιστολή αναφέρεται ότι «Η λειτουργία του είναι απαγορευτική από άποψη κόστους, ειδικά μετά τις καταστροφικές πλημμύρες από το πέρασμα των κακοκαιριών Daniel και Elias. Ο οργανισμός έχει υποστεί τεράστια ζημιά πολλών εκατομμυρίων στο δίκτυο και στον εξοπλισμό του και με τα πενιχρά μέσα του προσπαθεί να τις αποκαταστήσει -τουλάχιστον τις πιο σημαντικές- για να μπορέσει να λειτουργήσει στο βαθμό που είναι αυτό εφικτό» καθώς και το γεγονός  ότι  «Δε γνωρίζουμε την κατάσταση του φράγματος (αν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας και ομαλής λειτουργίας) μετά το πέρασμα τεράστιων ποσοτήτων υδάτινου όγκου ή ακόμα και αν έχει υποστεί φθορές στις εγκαταστάσεις του από κλοπές»

Επισημαίνεται ότι «βέβαιο είναι πως ο ΤΟΕΒ Πηνειού δεν μπορεί να αναλάβει τη λειτουργία ενός ημιτελούς έργου, ούτε και τις ευθύνες που δεν του αναλογούν» και ζητείται η πραγματοποίηση ελέγχου και λειτουργίας του φράγματος «κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για την ομαλή άρδευση των παρακείμενων περιοχών.»