Την πρότασή του για το πώς μπορεί να θεσπιστεί απρόσκοπτα αφορολόγητο πετρέλαιο για τον πρωτογενή τομέα, καταθέτει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, καλώντας την κυβέρνηση να αφήσει κάθε είδους δικαιολογία.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κόκκαλη: «Η αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας δεν αντιμετωπίζεται με την έκτακτη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Καυσίμων αλλά απαιτεί τη θεσμοθέτηση μέτρων για μόνιμο αγροτικό αφορολόγητο πετρέλαιο.

Επιπλέον του δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής οι Έλληνες παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με  τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε σχέση με τους συναδέλφους εντός της Ε.Ε. οι οποίοι επιδοτούνται για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν.

Δεδομένου ότι υπάρχει ήδη η διασύνδεση μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ, ΑΑΔΕ και Μητρώου Αγροτών, είναι εφικτή η εφαρμογή του μέτρου σε συμφωνία με τη δήλωση ΟΣΔΕ, ώστε ο κάθε παραγωγός θα γνωρίζει την ποσότητα πετρελαίου που δικαιούται κάθε έτος ώστε να μπορεί να την αγοράζει με κάρτα όποτε χρειαστεί.

Δικαιολογίες για την εφαρμογή του δεν υπάρχουν αφού αυτό το μέτρο εφαρμόζεται ήδη για τους αλιείς της χώρας μας. Είναι δίκαιο, μπορεί και πρέπει να γίνει πράξη για όλους τους Έλληνες παραγωγούς αρκεί βέβαια να υπάρξει η πολιτική βούληση».