Να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα, η «επιστρεπτέα προκαταβολή» για τον εμπορικό κόσμο της επαρχίας Φαρσάλων, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο κ. Κόκκαλης επικαλείται επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Φαρσάλων, που σημειώνει το μεγάλο πλήγμα που έχει υποστεί ο εμπορικός κόσμος λόγω των μεγάλων καταστροφών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του «Ιανού».

Αναλυτικότερα, στην επιστολή του Συλλόγου που επισυνάπτει στην αναφορά του ο Λαρισαίος βουλευτής τονίζεται πως «μετά από δύο χρόνια πανδημίας , οι επιπτώσεις είναι αισθητές στην οικονομία και οι εμπορικές επιχειρήσεις προσπαθούν να ανακάμψουν με μεγάλη δυσκολία λόγω των δυσμενών συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία και η ενεργειακή κρίση.

Το κράτος λόγω του covid-19 , ενίσχυσε την επιχειρηματικότητα με την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» η οποία χορηγήθηκε σε επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου, που επλήγησαν οικονομικά προκειμένου να συντηρηθούν και να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

Η περιοχή των Φαρσάλων όπως και της Καρδίτσας δέχτηκαν ένα ακόμη χτύπημα με τις πλημμύρες του « Ιανού » τον Σεπτέμβριο του 2020, που δημιούργησε τεράστια προβλήματα σε επιχειρήσεις, σπίτια, αποθήκες και αγροτικές καλλιέργειες.

Η Κυβέρνηση μετά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, θέλησε να ενισχύσει τις πυρόπληκτες περιοχές και τις επιχειρήσεις τους και σε πρόσφατη ανακοίνωση αποφάσισε , ορθά, η επιστρεπτέα να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα ώστε να αποτελέσει πραγματική ανάσα ρευστότητας για τις περιοχές αυτές.

Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει η ανάλογη πρόνοια για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την θεομηνία του «ΙΑΝΟΥ» το 2020, διότι πρόσφατα διαπιστώσαμε πως η περιοχή μας δεν έχει συμπεριληφθεί στις εξαιρέσεις από την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Να υπενθυμίσουμε ότι η περιοχή των Φαρσάλων το συγκεκριμένο διάστημα είχε κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Για το λόγο αυτό ζητούμε από όλους τους Βουλευτές της Θεσσαλίας και τους Φορείς να υποστηρίξουν την προσπάθεια μας και να προβούν σε πιέσεις προς την Κυβέρνηση ώστε να επιλυθεί άμεσα η αδικία της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Είναι επιτακτική ανάγκη η μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα για το σύνολο των επιχειρήσεων που επλήγησαν (άμεσα και έμμεσα) από τον Ιανό. Αυτή η ενέργεια θα δώσει μεγάλη ανάσα στην επιχειρηματικότητα της περιοχής μας που αγωνιούν για την επόμενη μέρα.»