«Η κραυγαλέα απουσία επίσημων ελέγχων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι ανεξέλεγκτες νοθείες απειλούν το εθνικό μας προϊόν, το τυρί φέτα ΠΟΠ» τονίζει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Αναλυτικότερα, στην ερώτηση που συνυπογράφουν 20 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρονται τα εξής: «Καινούργιες υποθέσεις που σχετίζονται με τη χρήση αγελαδινού γάλακτος στη ΦΕΤΑ ΠΟΠ, το οποίο ΠΟΠ προϊόν της Ελλάδας βάσει νομοθεσίας έχει αποκλειστικά ως πρώτη ύλη το πρόβειο και το γίδινο γάλα, έλαβαν χώρα σε δύο χώρες του εξωτερικού (Γαλλία και Γερμανία), όπως καταγγέλλεται σε δημοσιεύματα , ενώ η νοθεία βρέθηκε μετά από ελέγχους των σούπερ μάρκετ και όχι από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της χώρας μας.

Παράλληλα, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι καταγγέλουν ότι φέτος υπάρχει μία τάση από αρκετές γαλακτοβιομηχανίες να «ρίξουν» την τιμή του πρόβειου γάλακτος στο 1,50 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, ενώ στην νησιωτική σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα (στην Κρήτη υπάρχουν καταγγελίες ότι γνωστή γαλακτοβιομηχανία έδωσε τιμή 1,07 €) παρόλο που χιλιάδες αιγοπρόβατα έχουν πνιγεί στις πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel, ενώ ταυτόχρονα οι τιμές των ζωοτροφών βρίσκονται στα ύψη (ενδεικτικά στην Κρήτη, το τριφύλλι πωλείται 0,62-0,65 €/kg και η ξηρά τροφή 19€/40 kg) και ζητάνε ελέγχους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την φέτα.

Εκτός βέβαια από τη σημαντική απώλεια του ζωικού κεφαλαίου από την κακοκαιρία Daniel, ο επαγγελματικός κλάδος της κτηνοτροφίας έχει συρρικνωθεί δραματικά και

είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος πρόκλησης αλυσιδωτών αρνητικών συνεπειών στην παραγωγή του προϊόντος ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ ΠΟΠ.

Επειδή η νοθεία στη φέτα προκαλεί τεράστια οικονομική ζημιά στους αιγοπροβατοτρόφους, στο μεταποιητικό τομέα, στους καταναλωτές και εντέλει στην εθνική μας οικονομία.

Επειδή είναι αυξημένη και συνεχής η ζήτηση του προϊόντος ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ ΠΟΠ στις διεθνείς αγορές.

Επειδή η αυξημένη τιμή της φέτας δεν οφείλεται στην τιμή του γάλακτος των κτηνοτρόφων.

Επειδή υπάρχει έλλειψη της πρώτης ύλης και αδυνατούν να καλυφθούν οι ανάγκες ζήτησης από τις γαλακτοβιομηχανίες.

Επειδή παρά την έλλειψη της πρώτης ύλης πολλές γαλακτοβιομηχανίες μειώνουν την τιμή της και καταφεύγουν σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς.

Επειδή η μείωση τιμών γάλακτος στους κτηνοτρόφους απειλεί την οικονομική τους βιωσιμότητα.

Επειδή η διενέργεια ουσιαστικών ελέγχων στην πρώτη ύλη και προέλευση του γάλακτος στην παρασκευή της φέτας είναι επιτακτική για την επιβίωση του κτηνοτροφικού κλάδου.

Επειδή η “νοθεία” της φέτας από ορισμένους τυροκόμους δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στον κλάδο

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1. Πως δικαιολογείται η πτώση τιμών γάλακτος παρά τη μείωση του αριθμού των αιγοπροβάτων λόγω των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία;

2. Πόσοι έλεγχοι και πόσες παραβάσεις για την παραγωγή φέτας διαπιστώθηκαν την τελευταία 4ετία, ποιο το ποσό των προστίμων που επεβλήθησαν και το ποσό των προστίμων που εισπράχθηκε;

3. Πόσες παραβάσεις για την παραγωγή φέτας παραπέμφθησαν στη Δικαιοσύνη

βάσει του Ν. 4691/2020;

4. Πως δικαιολογείται το γεγονός ότι για μία άλλη φορά όπως καταγγέλλεται “νοθευμένη” φέτα διοχετεύθηκε στις αγορές του εξωτερικού, χωρίς οι εγχώριες αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να τις εντοπίσουν;

5. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να διαφυλαχθεί η φήμη της φέτας στις διεθνείς αγορές;

6. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσει το εισόδημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων;»