Το… οικονομικό «ηλεκτροσόκ» που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά από τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ενέργειας του οκταμήνου, επισημαίνει με αναφορά του ζητώντας παράλληλα μέτρα προστασίας, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης προς τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου σύμφωνα με το οποίο η αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ να μετρήσει την κατανάλωση ρεύματος εγκαίρως προκαλεί σοβαρό πρόβλημα σε χιλιάδες καταναλωτές οι οποίοι πολύ συχνά λαμβάνουν εκκαθαριστικό οκταμήνου αντί τετραμήνου ή και άνω του έτους σε κάποιες περιπτώσεις. Το ποσό είναι συνήθως υπέρογκο –ειδικά μετά τις μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να δυσκολεύονται να πληρώσουν τον λογαριασμό τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι δύσκολο ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ να έχει μια σαφή εικόνα για τις καταμετρήσεις αφού το έργο της καταμέτρησης έχει ανατεθεί σε ποσοστό 95% σε εργολάβους, τα συνεργεία των οποίων δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν. Επίσης οι καταναλωτές είναι αδύνατον να ελέγξουν ακριβώς τι πληρώνουν για το ρεύμα στο τετράμηνο, αφού η τιμή της κιλοβατώρας αλλάζει πλέον ανά μήνα αλλά η καταμέτρηση γίνεται ανά τετράμηνο.

Επιπλέον αναφέρεται ότι οι προμηθευτές επιμερίζουν τη συνολική κατανάλωση του τετραμήνου ανά μήνα και χρεώνουν με βάση την αντίστοιχη μηνιαία τιμή, μηχανισμός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική μηνιαία κατανάλωση ενώ τα στοιχεία των καταναλώσεων που δίνει ο κάθε πάροχος και πρέπει ο ΔΑΠΕΕΠ να διασταυρώσει με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ για να δοθούν οι επιδοτήσεις στους παρόχους φτάνουν στον ΔΑΠΕΕΠ με μεγάλη καθυστέρηση.»