«Εάν εσείς αυτό το λέτε ανάπτυξη, εάν εσείς θεωρείτε ανάπτυξη να χάνεται και να μειώνεται η ιδιοκατοίκηση, να χάνει ο κόσμος στα σπίτια και να αυξάνονται ταυτόχρονα τα χρέη σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε εμπόρους, τότε αυτή την αντίληψη την έχετε μόνο εσείς» με αυτά τα λόγια έκλεισε την ομιλία του στη Βουλή, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση και ζητώντας την κατάργηση του πτωχευτικού νόμου.

Αναλυτικότερα ο κ. Κόκκαλης είπε: «Ακούσαμε τον Υπουργό Οικονομικών να μιλά για ιστορική μέρα, εξ αφορμής της απόφασης του Eurogroup. Ξέρετε, και μεταφορικά και κυριολεκτικά, είναι πολλά τα χιλιόμετρα μέχρι την πραγματικότητα. Κι αναρωτιέται ο πολίτης: Μήπως ήρθε η ανάπτυξη; Μήπως πληρώνουμε φθηνό ρεύμα;

Μήπως το καλάθι του νοικοκυριού κατάφερε και μείωσε τις τιμές; Μήπως οι τράπεζες δεν έχουν χρεώσεις; Μήπως οι τράπεζες δεν βγάζουν την πρώτη κατοικία στον πλειστηριασμό; Κακά τα ψέματα, ζούμε σε εποχές μεταξύ αλήθειας και ψέματος, μεταξύ ανοησίας και λογικής, μεταξύ υπερβολής και μέτρου.

Θα αναφερθώ σε αυτό το οποίο απασχολεί την ελληνική κοινωνία και έχει να κάνει με τις τράπεζες, με το ιδιωτικό χρέος το οποίο έχει εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες. Δυστυχώς, ακούμε από ανθρώπους που έχουν ως δημόσιο λόγο τα ψέματα, ακούμε ανοησίες.

Πρώτον η δυνατότητα να σώσει ένας πολίτης την πρώτη του κατοικία -η δυνατότητα επαναλαμβάνω- υπήρχε, υπάρχει; Η αλήθεια ποια είναι; Αυτή τη δυνατότητα και όχι την γενικευμένη αναστολή των πλειστηριασμών την έδωσε για πρώτη φορά ο γνωστός «νόμος Κατσέλη». Μέχρι πότε ίσχυε; Ίσχυε μέχρι και τον Μάιο του 2019.

Κι έρχομαι σε αυτό το οποίο λέει η Κυβέρνηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η προηγούμενη κυβέρνηση, κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Είναι λάθος. Κατήργησε ή όχι τη δυνατότητα. Τον Φεβρουάριο του 2019 εδώ ψηφίστηκε ένας

νόμος ο οποίος αφενός αντικατέστησε το «νόμο Κατσέλη» δίδοντας παράταση ως τον Μάιο του 2019, αλλά είχε και πλήρη εφαρμογή έως την 1 Μαΐου του 2019 και έλεγε επί λέξη: «Φυσικά πρόσωπα με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα δικαιούται να ζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών προκειμένου να προστατεύσουν την κύρια κατοικία από τη ρευστοποίηση». Συνεπώς, η προηγούμενη κυβέρνηση παρείχε τη δυνατότητα στον πολίτη, εφόσον το αποδεικνύει, να σώσει την πρώτη του κατοικία.

Αυτόν τον νόμο, η Νέα Δημοκρατία τον διατήρησε για δέκα μήνες – έναν χρόνο και τον κατήργησε φέρνοντας τον Πτωχευτικό Νόμο, σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα για έναν πολίτη, όσο ευάλωτος και να είναι, να σώσει την πρώτη του κατοικία ή τουλάχιστον να ζητήσει να αποδείξει ότι είναι ευάλωτος και ότι θέλει να σώσει το σπίτι του.

Διαφωνούμε κάθετα με τον Πτωχευτικό Νόμο. Ζητούμε και θέλουμε την κατάργησή του κι έχουμε δεσμευτεί γι’ αυτό. Εάν, όμως, θέλετε έστω και στο παραπέντε, έστω και στο και πέντε να λέτε ότι ενδιαφέρεστε για τους ευάλωτους πρέπει να κάνετε δύο διορθώσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και την υποχρέωση της τράπεζας, όχι να συμμετάσχει, αλλά να απαντά στα αιτήματα των δανειοληπτών.

Και το δεύτερο, το πιο σημαντικό, οι ευάλωτοι προστατεύονται για δέκα χρόνια καταβάλλοντας ενοίκιο για το σπίτι τους. Μετά τα δέκα χρόνια χάνεται η κυριότητα. Άρα, γίνονται νοικάρηδες για δέκα χρόνια. Για ποιον λόγο να μην έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν εκ νέου το σπίτι τους. Η δόση που πληρώνουν σε αυτά τα χρόνια να είναι δόση για την αξία του ακινήτου όχι για το δάνειο. Εκτός κι αν σκοπός σας -που από ό,τι φαίνεται αυτός είναι- είναι τα σπίτια των ευάλωτων δανειοληπτών.

Το τρίτο αφορά τις εκατόν είκοσι δόσεις. Το νομοθετήσαμε σε περιόδους δύσκολες. Γιατί λένε κάποιοι ότι οι προτάσεις σας είναι ανέφικτες, οι προτάσεις σας είναι λαϊκιστικές, οι προτάσεις σας είναι μη εφαρμόσιμες. Το νομοθετήσαμε σε εποχές δύσκολες. Για ποιον λόγο δεν προχωράτε τώρα στη νομοθέτηση των εκατόν είκοσι δόσεων για χρέη και στον ΕΦΚΑ, αλλά και στην εφορία.

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες-συνεταιρισμούς. Επιτέλους, κύριοι της Κυβέρνησης, θα συνεννοηθεί κάποιος με τον εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας; Θα δώσετε μία λύση σε εκατοντάδες συνεταιρισμούς οι οποίοι καλούνται τώρα με την ενσωμάτωση της Οδηγίας, όπως πολύ σωστά ανέπτυξε ο κ. Αποστόλου, να γυρίσουν πίσω χρήματα τα οποία δεν τα έχουν λάβει. Θα κάνετε ρυθμίσεις ευνοϊκές για χιλιάδες αγρότες; Θα κάνετε ευνοϊκές ρυθμίσεις για εκατοντάδες συνεταιρισμούς, οι οποίοι είναι πυλώνες ανάπτυξης σε κάθε περιοχή; Απ’ ό,τι φαίνεται αυτό δεν θα το κάνετε. Τουλάχιστον, ορίστε η ημερομηνία εκλογών.

Μιας και αναφέρθηκα στους πλειστηριασμούς, το μεγαλύτερο παράδειγμα, η πιο τρανταχτή απόδειξη ότι η κατοικία σήμερα πλήττεται είναι από την ίδια τη Eurostat, η οποία αναφέρει ότι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας από το 2019 έως και τα τέλη του 2021 μειώθηκε 7%, το οποίο αντιστοιχεί σε ογδόντα δύο χιλιάδες σπίτια. Δηλαδή, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας επιστρέφει στα μνημονιακά χρόνια.

Εάν εσείς αυτό το λέτε ανάπτυξη, εάν εσείς θεωρείτε ανάπτυξη να χάνεται και να μειώνεται η ιδιοκατοίκηση, να χάνει ο κόσμος στα σπίτια και να αυξάνονται ταυτόχρονα τα χρέη σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε εμπόρους, τότε αυτή την αντίληψη την έχετε μόνο εσείς».

Δείτε την ομιλία του