Την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών από πλευράς υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και την επιπρόσθετη αξίωση πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στήριξη καλλιεργειών που υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Ο κ. Κόκκαλης συναντήθηκε με την διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΘΕΣτο, με την οποία συζήτησε κυρίως το σοβαρότατο πρόβλημα που έχει προκύψει στη φετινή παραγωγή της βιομηχανικής τομάτας λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, αλλά και των ασθενειών που κυριολεκτικά… ισοπέδωσαν την παραγωγή.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης, τόνισε πως «η φετινή χρονιά είναι πολύ κακή για τη βιομηχανική τομάτα, αλλά και για άλλες καλλιέργειες όπως τα κηπευτικά. Καλλιέργειες με τεράστια δυναμική που στηρίζουν το αγροτικό εισόδημα χιλιάδων οικογενειών στη Λάρισα και τη Θεσσαλία, αλλά και ενισχύουν τη διατροφική αλυσίδα.

Δυστυχώς η κλιματική κρίση είναι εδώ και μάλλον βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή.

Ωστόσο, οι αλλεπάλληλες καμπάνες κινδύνου που χτυπούν, είτε με φυσικές καταστροφές, είτε με τεράστιες ζημιές στον πρωτογενή τομέα, δεν φαίνεται να συγκινούν την κυβέρνηση. Από το 2018 ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατανοώντας τα σημεία των καιρών, εκκίνησα τη διαδικασία αλλαγής του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ. Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε και βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο μηδέν!

Τώρα η κυβέρνηση καλείται πάλι να ρίξει δάκρυα πάνω από το χυμένο γάλα.

Τουλάχιστον ας πράξει τα αυτονόητα, ας ενεργοποιήσει άμεσα τον μηχανισμό αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, ενεργοποιώντας κάθε δυνατό οικονομικό πόρο και αξιώνοντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιπρόσθετη βοήθεια. Γιατί όπως συνηθίζω να λέω, οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν και έκτακτες αποφάσεις.

Άμεσα όμως, πρέπει να εκκινήσει και η διαδικασία αναθεώρησης του παρωχημένου κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ, ώστε τέτοιου είδους ζημιές όπως αυτή που υπέστη η τοματοκαλλιέργεια, να καλύπτονται και όχι να αφήνονται οι παραγωγοί στο έλεος της μοίρας τους. Άμεσα, με την έναρξη των εργασιών της βουλής, θα φέρω ξανά το θέμα προς συζήτηση» κατέληξε.