«Πιο είναι το μήνυμά σας στους θεσσαλούς ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων σας;» ρωτήθηκε ο νέος περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας σε συνέντευξή του στο onlarissa.gr (Απόστολος Ράϊδος).

Η απάντησή του ενδεικτική των κρίσιμων προβλημάτων που έχει μπροστά του: «Θα ήθελα να πω αυτό που είπε ο αείμνηστος Καραμανλής όταν γύρισε το ’74 και τον περίμεναν στο αεροδρόμιο, την φράση του Χάρυ Τρούμαν, «Boys pray for me» (παιδιά, προσευχηθείτε για μένα).

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Κουρέτας εμφανίζεται αρκούντως αποκαλυπτικός:

Αναφέρει ότι ζήτησε ο ίδιος από τον πρωθυπουργό να θεσπίσει Υπουργείο Θεσσαλίας το οποίο θα έχει την ευθύνη των έργων που ανέλαβε να υλοποιήσει η κυβέρνηση (σ.σ. το θέμα είχε αποκαλύψει η εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ μετά την συνάντηση).

Οι επείγουσες προτεραιότητες μετά τις καταστροφές υπογραμμίζει ο νέος περιφερειάρχης, παραμένουν η αποκατάσταση των δρόμων, κυρίως στα Τρίκαλα και στο Πήλιο: «Είναι γύρω στο 1,5 δις που πρέπει να δοθούν για να μπορέσει να αποκτήσει νόημα η φράση περί «έμπρακτης στήριξης» που μου είπε ο πρωθυπουργός όταν συναντηθήκαμε».

Τονίζει ότι σέβεται τον Κώστα Αγοραστό «και θα τον σέβεται για πάντα», αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «ειδικά μετά τον Ιανό αν είχε τελειώσει μία σειρά έργων θα μιλούσαμε διαφορετικά τώρα. Αυτό δεν είναι δικό μου ευφυολόγημα, το γράφει η έκθεση των Ολλανδών. Οι άνθρωποι βρήκαν ένα πλήρες μπάχαλο στη Θεσσαλία…».
Σε ότι αφορά τις σχέσεις του με την κυβέρνηση: «μέχρι στιγμής έχω μία πολύ καλή συνεργασία, με αρκετούς υπουργούς μιλάω καθημερινά. Ο βαθμός ελευθερίας που θα έχω, δεν θέλω να είναι μεγαλύτερος από τη διαχειριστική ικανότητα που θα έχω ως περιφερειάρχης».

Σχετικά με την οχύρωση της Θεσσαλίας απέναντι στα καιρικά φαινόμενα: «αυτή τη στιγμή μέχρι και 5 Γενάρη, θα έχουμε φθάσει σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο στην επιδιόρθωση των αναχωμάτων, άρα με βροχές που δεν θα είναι μεγέθους «Ντάνιελ» δεν θα έχουμε κανένα θέμα… Αν όμως βρέξει όπως στον «Ντάνιελ» τότε την έχουμε πατήσει, δεν το συζητάμε…».

Ο νέος περιφερειάρχης κρούει πάντως τον κώδωνα για τις καλλιέργειες και την έλλειψη νερού στη Θεσσαλία. «Πρέπει να φθάσουμε σε ένα σημείο να καλλιεργούμε με το νερό το οποίο έχουμε. Αυτό το λέμε κι εμείς, απλώς δεν έχει λυθεί από κανέναν, ούτε από τους Ολλανδούς, ούτε από εμάς, το μεγάλο πρόβλημα του πώς θα αποκαταστήσουμε το τεράστιο έλλειμα του υπόγειου υδροφορέα που είναι 3 δισεκατομμύρια κυβικά. Αυτό το έλλειμα, αν δεν ολοκληρωθεί ο Αχελώος για να πάρουμε ένα μικρό μέρος νερού – καμία σχέση με την παλιά εκτροπή – μία ποσότητα γύρω στα 220 εκ. κυβικά το χρόνο να πηγαίνει στον υπόγειο υδροφορέα, το λέω ίσως για πρώτη φορά δημόσια πως η Θεσσαλία, όπως λένε όλα τα σχέδια, σε 10 με 15 χρόνια θα είναι έρημος…»!

Σε ότι αφορά στο έμψυχο δυναμικό που διαθέτει είναι ξεκάθαρος: «Είναι επαρκές. Είναι μία χαρά άνθρωποι, φυσιολογικοί. Δεν έχουν εμπειρία αλλά αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί έχουν μεγάλη διάθεση για δουλειά. Αυτό μετράει».

Τέλος, στο ερώτημα πως θα τα βγάλει πέρα και ως καθηγητής και ως περιφερειάρχης, απαντά: «Υπάρχει κάτι που ο κόσμος δεν το γνωρίζει. Ζήτησα από τον Πρύτανη να ανασταλούν όλες οι λειτουργίες μου, εκτός από τις ερευνητικές. Δηλαδή, θα διατηρήσω το εργαστήριο, τις συνεργασίες μου με τα παιδιά και κάποιες ώρες την εβδομάδα – γύρω στις 5 με 6 – θα παρακολουθώ την εξέλιξη των ερευνών, γιατί δεν γίνεται διαφορετικά. Δεν είμαι ένας κατ’ επάγγελμα πολιτικός. Είμαι καθηγητής βασικά και Περιφερειάρχης αυτή την πενταετία. Το τι θα γίνει μετά δεν το γνωρίζει κανείς…»

Κώστας Τόλης kosmoslarissa.gr