Ν. Λυγερός

Έχει μεγάλη σημασία να καταλάβουμε τι γίνεται τώρα μεταξύ του Ισραήλ και της Αμερικής, λόγω της σχέσης που υπάρχει διαχρονικά, αλλά επίσης και λόγω των δεδομένων. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι εκτός από την κρίση, υπάρχει στην Αμερική και το θέμα της εκλογικής καμπάνιας.

Κατά συνέπεια ο Μπάιντεν πρέπει να βρει μια ισορροπία και δεν μπορεί να αφήσει το Ισραήλ να λειτουργεί εντελώς ελεύθερα, τουλάχιστον για την δική του κοινή γνώμη και για αυτό γίνεται και αυτή η συνάντηση με τον Μπλίνγκεν.

Άρα στην πραγματικότητα ενώ υπάρχει ένας δεσμός μεταξύ των δύο χωρών, αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχουν μερικές διαφοροποιήσεις, έτσι ώστε τουλάχιστον, να φαίνεται στους ψηφοφόρους του ίδιου του Μπάιντεν, ότι λειτουργεί με έναν τρόπο λίγο διαφορετικό, έτσι ώστε να εξασφαλίσει, ότι αυτοί οι ψηφοφόροι θα παραμείνουν μαζί του ως το τέλος και βέβαια και μετά την κρίση.

Άρα η κρίση λειτουργεί σαν ένα crash test και για τον πρόεδρο της Αμερικής, γιατί πρέπει να λειτουργήσει μέσα σε ένα πλαίσιο που είναι στρατηγικό, αλλά ταυτόχρονα και ένα επικοινωνιακό, γιατί πολύ απλά θα έχει αλλιώς ψηφοφόρους που δεν θα τον υποστηρίξουν, θεωρώντας ότι οι κινήσεις του Ισραήλ δεν έχουν την ίδια αναλογία με αυτά που έγιναν από τη Χαμάς.

Στην πραγματικότητα πολλοί από αυτούς δεν έχουν όλα τα δεδομένα, άρα είμαστε καθαρά σε ένα επίπεδο που είναι επικοινωνιακό και όχι στρατηγικό, απλώς πρέπει η στρατηγική να διαχειριστεί τα δύο επίπεδα, έτσι ώστε να εξασφαλίσει ένα αποτέλεσμα, το οποίο να είναι πρακτικό, ρεαλιστικό και βέβαια να δημιουργήσει μια σταθερότητα μετά την κρίση, για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, σε όλες αυτές τις σχέσεις που λειτουργούν με τις γειτονικές χώρες, όχι μόνο τοπικά αλλά και μέσα στη Μεσόγειο και για αυτό μας αφορά άμεσα.