Σε δήλωσή του ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ κ. Γιώργος Λαμπρούλης, με αφορμή την ανάφλεξη, για άλλη μια φορά, επικίνδυνων υλικών του κλειστού εργοστασίου της ΒΙΟΚΕΡΑΛ σημειώνει:

"Επανερχόμαστε ως ΚΚΕ για άλλη μια φορά μετά την ανάφλεξη χθες για πολλοστή φορά   των επικινδύνων υλικών του κλειστού εργοστασίου της  ΒΙΟΚΕΡΑΛ.

Συμμεριζόμαστε την έντονη  ανησυχία των κατοίκων και των εργαζομένων στη γύρο περιοχή  για το σοβαρό και επικίνδυνο ζήτημα, με την ανάφλεξη για πολλοστή  φορά  των  επικίνδυνων  υλικών του πρώην εργοστάσιου της ΒΙΟΚΕΡΑΛ, επηρεάζοντας σοβαρά  το περιβάλλον, τη ζωή και την υγεία  των κατοίκων και των εργαζομένων των γύρο εργοστασίων . Το κόμμα μας  επανειλημμένα έχει  αναδείξει το σοβαρότατο αυτό θέμα, τόσο δημόσια  όσο στη βουλή και στην περιφέρεια  Θεσσαλίας με  επανειλημμένες επερωτήσεις μάλιστα η τελευταία στη βουλή πριν από ενάμιση μηνά  στις 22/3/2023.

Η σοβαρή ρύπανση με που συντελείται κατά περιόδους εδώ και πάνω από 10 χρόνια!!! η οποία προκαλείται από την ανάφλεξη λυματολάσπης αλλά και επικίνδυνων αποβλήτων (πετρελαϊκά, ιατρικά και άλλα απόβλητα), τα οποία βρίσκονται εγκαταλειμμένα στο προαύλιο της κλειστής κεραμοποιίας “ΒΙΟΚΕΡΑΛ” στο δρόμο Λάρισας – Συκουρίου , με την ποσότητά τους να υπολογίζεται γύρω στους 10.000 τόνους.

Η ανάφλεξη των επικίνδυνων υλικών, εκτός της δυσοσμίας, εγκυμονεί  σοβαρούς κίνδυνους  για την υγεία εργαζομένων στις επιχειρήσεις της περιοχής, των κατοίκων (Ομορφοχώρι, των  γύρο χωριών  αλλά και  συνοικιών  της Λάρισας). 

Η κατάσταση με την επικινδυνότητα της  δημόσιας  υγείας συνεχίζεται χρόνια χωρίς να ιδρώνει το αυτί όλων των  κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ αλλά και της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας, παρά τις καταγγελίες κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, των φορέων και την ανάδειξη του θέματος από το κόμμα μας ως μείζον ζήτημα υγείας.

Όλες οι κυβερνήσεις έως σήμερα,  προτάσσουν το κόστος  και όχι τις ζωές μας,  οι τοπικοί βουλευτές των κομμάτων που κυβέρνησαν  όπως και η περιφερειακή αρχή, έχουν τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες, παρόλο που διαγκωνίζονται να πείσουν κάθε τόσο για το πόσο πιο “πράσινος” είναι ο ένας από τον άλλο  και προστάτες του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Να τι απάντησε  28 /2/2020 στην ερώτηση μας ο Δημήτρης Οικονόμου υφυπουργός τότε Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε ερώτηση του ΚΚΕ  αποφεύγοντας  να δεσμευτεί κατηγορηματικά. Ανέφερε πως με βάση τη νομοθεσία, αρμόδια είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία θα πρέπει να απομακρύνει τα υλικά και μετά να επιμερίσει το κόστος στον ιδιοκτήτη.

Όμως, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δήλωσε πως δεν έχει χρήματα και απευθύνθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο θα διαβιβάσει το αίτημα χρηματοδότησης στο «πράσινο ταμείο» του υπουργείου. «Δεν δεσμεύομαι ότι θα γίνει αποδεκτό. Το τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση θα σας το ανακοινώσουμε», είπε ο υφυπουργός, τρία χρόνια μετά ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

Εδώ και τώρα απαιτείται η άμεση παρέμβαση ώστε να δρομολογηθεί η απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων και να οδηγηθούν σε ασφαλή χώρο. Κινητοποίηση των εργαζομένων και των κατοίκων. Να πάρουν θέση όλοι οι βουλευτές και να απολογηθούν στους κατοίκους και τους εργαζόμενους γιατί βάζουν το κόστος πάνω από τις ζωές".