Ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με θέμα: “Άμεσα, επείγοντα μέτρα προστασίας του λαού της Θεσσαλίας”, κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ μεταξύ αυτών και ο Λαρισαίος Γιώργος Λαμπρούλης.

Αναλυτικά, η ερώτηση του ΚΚΕ:

“Ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Η πιθανότητα για νέες καταιγίδες και νέες καταστροφικές πλημμύρες δεν χωράνε κανέναν εφησυχασμό. Οι καταστροφές στην περιοχή της Θεσσαλίας τις προηγούμενες βδομάδες έχουν πλήξει ακόμα και τις στοιχειώδεις τραγικά ελλιπής υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας που υπήρχαν.

Τίθεται λοιπόν ανάγκη ΣΗΜΕΡΑ και ΑΜΕΣΑ να παρθούν μέτρα απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας καταστροφής.

Το ΚΚΕ έχει αποκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες του κράτους, της κυβέρνησης των τοπικών και περιφερειακών αρχών για τη σημερινή κατάσταση υλοποιώντας κατευθύνσεις της ΕΕ. Έχουμε ταυτόχρονα αναδείξει την ανάγκη ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Ωστόσο, υπάρχουν και σήμερα μέτρα που μπορούν να παρθούν και θα είναι τραγική η ευθύνη της κυβέρνησης, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών αν αυτά δεν υλοποιηθούν.

Καλούμε λοιπόν ΤΩΡΑ να παρθούν τα εξής μέτρα:

• ΑΜΕΣΑ συνεργεία με αρμόδιους επιστήμονες των κρατικών υπηρεσιών να διενεργήσουν αυτοψίες με στόχο τον έλεγχο και τη διόρθωση προβλημάτων και αστοχιών σε αναχώματα και φράγματα καθώς και την άμεση βελτίωση της ικανότητας των υπαρχόντων έργων να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από μια πιθανή νέα ισχυρή βροχόπτωση.

• ΑΜΕΣΗ κατασκευή νέων αντιδιαβρωτικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας σε μεγαλύτερα υψόμετρα για συγκράτηση φερτών υλικών και μείωσης της ταχύτητας του νερού στα πεδινά (μικρά και μεσαία φράγματα αξιοποιώντας και φυσικά υλικά από την περιοχή όπως κορμούς, πέτρες κ.λπ)

• Σχέδιο ΑΜΕΣΗΣ παρέμβασης και συντονισμού των κρατικών μηχανισμών – και όχι το μπάχαλο που ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες- με σαφής οδηγίες ποιος κάνει τι, που βρίσκεται, ποια μέσα χρησιμοποιεί σε επικίνδυνες για πλημμύρες περιοχές.

• ΑΜΕΣΑ μέτρα, στοιχειώδης έστω και τώρα εκπαίδευση του λαού

• Εξασφάλιση ΣΗΜΕΡΑ χώρων συγκέντρωσης του πληθυσμού που θα έχουν όλα τα αναγκαία (νερό, τρόφιμα, ρουχισμό, κλινοσκεπάσματα, φάρμακα, θέρμανση)

• Εναλλακτικό μέσο ειδοποίησης εκτός του 112 σε περίπτωση αδυναμίας επικοινωνίας με κινητό.

• Εξασφάλιση μεταφορικών μέσων εκκένωσης (νερό, στεριά, αέρας)

• Εξασφάλιση με υδροφόρες της πρόσβασης του πληθυσμού σε πόσιμο νερό.

• Να διασφαλιστεί η λειτουργία κρίσιμων δομών (π.χ. κέντρα υγείας) με γεννήτριες σε περίπτωση που υπάρχει διακοπή .

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για όλα τα παραπάνω.

Οι Βουλευτές

Λαμπρούλης Γιώργος

Μαρίνος Γιώργος

Μεταξάς Βασίλης”