Ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που αφορά το ΚΕΘΕΑ, αναφέροντας τα εξής: 

"Η αντιεπιστημονική λογική ότι πρόκειται για ένα ιατρικό και όχι κοινωνικό φαινόμενο, και μάλιστα ανίατο, έχει οδηγήσει στην επικράτηση των προγραμμάτων υποκατάστασης εις βάρος των στεγνών, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Στο όνομα «μείωσης της βλάβης» ενισχύεται ακόμη ένα πεδίο κερδοφορίας που είναι τα υποκατάστατα ενώ η αποδεδειγμένα αποτελεσματική θεραπεία των στεγνών προγραμμάτων υποχωρεί. Με το νομοσχέδιο θα επιταχυνθεί η περαιτέρω υποβάθμιση των στεγνών προγραμμάτων.

Επιπλέον η βασιζόμενη σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ανάπτυξη και λειτουργία των προγραμμάτων θα έχει αντίκτυπο στους εργαζόμενους του χώρου, αφού ανοίγει ακόμη περισσότερο ο δρόμος για ελαστικές σχέσεις εργασίας με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό στη θεραπευτική σχέση και στο παραγόμενο έργο. Ενώ αμφίβολη θα είναι και η χρηματοδότησή τους που θα βασίζεται όλο και περισσότερο σε προγράμματα με ημερομηνία λήξης (π.χ. ΕΣΠΑ), σε χορηγίες και προοπτικά ακόμα και σε νοσήλιο από τους ίδιους τους αποδέκτες, όπως δείχνει και η πείρα από χώρες της ΕΕ.

Ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Εξάρτησης (ΕΟΠΑΕ) ΕΟΠΑΕ έρχεται σε μια περίοδο που έχουν ήδη προηγηθεί «χτυπήματα» στον χώρο της απεξάρτησης, όπως:

Η αλλοίωση του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου το 2019.

Η λειτουργία – υπερπροβολή του Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) ως πανάκεια, υποδαυλίζοντας ακόμα περισσότερο το κίνητρο για θεραπεία, νομιμοποιώντας στη συνείδηση της νεολαίας όλα τα ναρκωτικά.

Η αποψίλωση της Πρόληψης με κλείσιμο Κέντρων Πρόληψης και η απουσία Ενιαίου Θεσμικού Πλαισίου για τη λειτουργία τους.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι το νομοσχέδιο με την ενοποίηση των υφιστάμενων υπηρεσιών θα δώσει την ελευθερία επιλογής ή μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στον εξαρτημένο είναι ψευδείς. Ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί η θεραπευτική συνέχεια και η καλύτερη θεραπευτική πορεία ενός εξαρτημένου ατόμου είναι να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό όλες οι δομές, να αναπτυχθούν ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής (και όχι διαρκώς να συρρικνώνονται όπως μέχρι σήμερα) και να εξασφαλιστεί η συνεχής και επαρκής κρατική χρηματοδότηση. Να στηριχθούν αποφασιστικά τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα ως το κύριο μοντέλο θεραπείας.

Η αύξηση των χρηστών και των εξαρτημένων παγκοσμίως, καθώς και η μείωση της ηλικίας της πρώτης επαφής με τα ναρκωτικά από τα προεφηβικά έτη δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό.

Τα ναρκωτικά δεν είναι ιατρικό φαινόμενο, είναι κοινωνικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Με μέτωπο ενάντια στην ανοχή που καλλιεργείται απέναντι στη χρήση, τη διάκριση «σκληρών» και «μαλακών» ναρκωτικών. Με ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση, με στήριξη του χρήστη και της οικογένειάς του και δομές σύμφωνα με τις ανάγκες και τα θεραπευτικά κριτήρια και όχι με βάση τη λογική κόστος – όφελος.

Όσο συνεχίζουν να υπάρχουν ανεργία, η φτώχεια, φραγμοί στη μόρφωση και οι επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης, τόσο και πιο πολλοί συνάνθρωποί μας θα αδυνατούν να διαχειριστούν τις προσωπικές και οικογενειακές τους ανάγκες, θα αυξάνονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας, θα αυξάνεται η χρήση και κατάχρηση ουσιών και τελικά η εξάρτηση.

Το ΚΚΕ θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, αλλά κυρίως στους φορείς του κινήματος και στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε η αντίθεση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να γίνει υπόθεση όλου του λαού.

Το ΚΚΕ θα σταθεί με πρωτοβουλίες απέναντι στον ΕΟΠΑΕ, διεκδικώντας όχι μόνο την απόσυρση του νομοσχεδίου, αλλά και τη συνέχιση της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, όλων των Προγραμμάτων Απεξάρτησης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, τη συνέχεια λειτουργίας με Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης, τη δημιουργία νέων προγραμμάτων για όλες τις μορφές εξάρτησης και τη στελέχωση όλων των προγραμμάτων και δομών πρόληψης και απεξάρτησης με όλο το απαιτούμενο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος. Θα αντιπαλέψει την είσοδο ιδιωτών και ΜΚΟ στο χώρο της πρόληψης και της απεξάρτησης και το χτύπημα της δημόσιας και δωρεάν απεξάρτησης, που μπαίνει στο στόχαστρο με τους νέους σχεδιασμούς της κυβέρνησης."