Σε «μάστιγα» τείνουν να μεταβληθούν οι κλοπές σε καλώδια και μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ και αντλιοστάσια σε πληγείσες -από τη θεομηνία- περιοχές της Λάρισας, με τους αγρότες να κρούουν καμπανάκι ενόψει της περιόδου της σποράς.

Ως κόρη οφθαλμού φυλάσσουν τα εναπομείναντα χωράφια οι πλημμυροπαθείς αγρότες της Λάρισας, οι οποίοι βλέπουν τον χρόνο για την καλλιεργητική περίοδο να μετρά αντίστροφα και την ίδια στιγμή, ένας ακόμη «πονοκέφαλος» έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των προβλημάτων: Το πλιάτσικο. Και, κατά συνέπεια, η αδυναμία άρδευσης – καλλιέργειας των στρεμμάτων Γης, που αποτελούν, άλλωστε, τη μοναδική πηγή εσόδων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr (ρεπορτάζ Aντώνης Τσολναράς) αγρότης ο οποίος έχασε 650 στρέμματα καλλιεργήσιμης Γης (κυρίως βαμβάκι) στην περιοχή του Ελευθέριου, στη Λάρισα, διαπίστωσε πως τη Δευτέρα 11 Μαρτίου άγνωστοι διέρρηξαν τέσσερις μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ και αφαίρεσαν καλώδια, μέσω των οποίων τροφοδοτούνται με ρεύμα τα αντλιοστάσια, με συνέπεια να προκαλείται πρόβλημα στο πότισμα των καλλιεργειών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δράστες προκειμένου να προσεγγίσουν στους «στόχους» τους διέσχισαν κατεστραμμένο δρόμο από το χτύπημα του Daniel, ο οποίος μάλιστα διορθώθηκε πρόχειρα από ιδιώτες και έπειτα από πρωτοβουλία ντόπιων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «χάλκινος θησαυρός» του συγκεκριμένου τμήματος αγροτικού εδάφους είχε μπει και πέρυσι στο στόχαστρο αγνώστων, όταν και τότε, είχαν αφαιρέσει καλώδια χαλκού.

Η ζημιά σε κόστος ανά μετασχηματιστή του ΔΕΔΔΗΕ, εκτιμάται ότι αγγίζει τις 7.500 ευρώ και ενώ οι αγρότες αγωνιούν αν θα καταφέρουν να αρδεύσουν εγκαίρως τις καλλιέργειές τους. «Πέρυσι είχα συγκομιδή 200 τόνους βαμβάκι και φέτος ούτε 5 λόγω των καταστροφών που υπέστησαν τα χωράφια μου.

Στις 25 Μαρτίου ξεκινά η περίοδος της σποράς και εάν δεν έχει αποκατασταθεί άμεσα το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης, τότε δεν θα μπορέσω να ποτίσω τα χωράφια μου επειδή τα αντλιοστάσια χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για να αντλήσουν νερό από παρακλάδι του Πηνειού. Είμαστε και πλημμυρισμένοι και απεγνωσμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι περιπολίες και τα αντικλεπτικά στους μετασχηματιστές

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι οι αγρότες σκέφτονται ακόμη και τις περιπολίες με αγροτικά στις καλλιέργειές τους διότι εκτός από τον χαλκό των μετασχηματιστών, οι ασυνείδητοι δράστες έχουν κλέψει ακόμη και εργαλεία από κατεστραμμένα ή πλημμυρισμένα χωράφια, με συνέπεια πολλοί παραγωγοί -που δεν διαθέτουν την απαραίτητη ασφάλεια- να μην μπορούν να δηλώσουν απώλειες για την επιστροφή των αποζημιώσεων.

Το φαινόμενο αυτό έχει ανησυχήσει εντόνως τη δημοτική αρχή, η οποία προσφάτως είχε ενημερώσει τους αγρότες ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα εγκαταστήσει σύγχρονα αντικλεπτικά συστήματα στους μετασχηματιστές για να μειωθούν -όσο το δυνατόν περισσότερο- οι κλοπές, ενώ το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα τους κάλεσε να καταγγέλλουν επώνυμα τις περιπτώσεις κλοπών που υποπίπτουν στην αντίληψή τους.