Παράσταση διαμαρτυρίας στον κατάστημα του ΕΛΓΑ στην Λάρισα, πραγματοποίησαν σήμερα δενδροκαλλιεργητές από το ν. Λάρισας ζητώντας στήριξη του εισοδήματος τους για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες τους, τόσο από ασθένειες που “χτύπησαν” την παραγωγή, αλλά και από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας κ. Ρ. Μαρούδας υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τα μήλα, τα κάστανα, τα αμύγδαλα, αλλά και τις αποζημιώσεις στα κεράσια. Στα μήλα υπάρχει εκτεταμένη μείωση της παραγωγής εξαιτίας του φουζικλάδιου παρά τους επανειλημμένους ψεκασμούς που ανέβασαν ψηλότερα το κόστος παραγωγής. Η ασθένεια δεν αποζημιώνεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ούτε  καν από τα ΚΟΕ.

Λάρισα: Διαμαρτυρία αγροτών στον ΕΛΓΑ – Αξίωσαν αποζημιώσεις για τις ζημιές από ασθένειες και πλημμύρες στις δενδροκαλλιέργειες

Επιπλέον, όπως διευκρίνισε ο κ. Μαρούδας, “υπάρχει από πέρσι δημόσια δέσμευση της Κυβέρνησης και του τότε υπουργού κ. Γεωργαντά ότι ιδιαίτερα στα Πράσινα μήλα Αγιάς λόγω της εκτεταμένης καρπόκαψας που είχαν, θα δίνονταν 50€/στρέμμα επιπλέον από το υπόλοιπο ποσό που είχαμε κερδίσει με τις κινητοποιήσεις μας.

Δέσμευση που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη και πρέπει άμεσα να γίνει. Καταγγέλλουμε για μια ακόμη φορά την τακτική του διαίρει και βασίλευε που χρησιμοποιεί κατά κόρο η Κυβέρνηση. Για τους πλημμυροπαθείς αγρότες, έδωσε προκαταβολή μόνο στα κόκκινα μήλα  Ζαγοράς και όχι στις άλλες ποικιλίες και δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στους πλημμυροπαθείς μηλοπαραγωγούς της Αγιάς.

Δεν θα στραφούμε ο ένας απέναντι στον άλλον αλλά όλοι μαζί απέναντι στην Κυβέρνηση να σταματήσει αυτές τις ατέρμονες τακτικές“.

Στα κάστανα παραμένει και  οξύνεται ο μύκητας της φαιάς σήψης και η σφήκα με αποτέλεσμα την δραματική μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος. Η φόμωψη στα αμύγδαλα προκάλεσε μεγάλη απώλεια παραγωγής που σε συνδυασμό με τον παγετό και την ακαρπία φτάνει στο 100% σε περιοχές και σε κτήματα.

Χρειάζεται να δοθεί αναπλήρωση εισοδήματος στα 800€/στρέμμα και η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ αφού οι αμυγδαλοπαραγωγοί δεν έχουν εισόδημα για φέτος. Ανάλογες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και μύκητες παρουσιάστηκαν σε καρύδια και αχλάδια για τα οποία οι αγρότες ζητούν αναπλήρωση εισοδήματος και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ενώ και για τα κεράσια δεν έχουν σταλεί ακόμη τα πορίσματα των εκτιμήσεων από τον παγετό ώστε να ξεκινήσει η καταβολή των χρημάτων.

ertnews.gr