Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2/4/2022) η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κων/νος Κούμας» διοργανώνει για τους μικρούς αναγνώστες της, από την Τρίτη 29 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022, δράσεις αφιερωμένες στο παιδικό βιβλίο! Με οργανωμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν, μέσα από τα βιβλία, αγαπημένους συγγραφείς παιδικών βιβλίων και να πάρουν μέρος σε δράσεις που σκοπό έχουν την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και της αγάπης για το βιβλίο. 

«Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2022»

Το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, με τιμώμενη χώρα τον Καναδά, έγραψε ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Richard Van Camp. "Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς κάθε μέρα" Το διάβασμα είναι ελευθερία. Το διάβασμα είναι ανάσα. Το διάβασμα σ’ αφήνει να βλέπεις τον κόσμο με τρόπο διαφορετικό και σε καλεί σε κόσμους που δε θέλεις ποτέ να τους αποχωριστείς. Το διάβασμα επιτρέπει στο πνεύμα σου να ονειρεύεται. Λένε ότι τα βιβλία είναι φίλοι για όλη μας τη ζωή και συμφωνώ. Το ιδανικό δικό σου σύμπαν πλαταίνει όταν διαβάζεις. Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα, βρες, λοιπόν, τα βιβλία που μιλούν στο πνεύμα σου, στην καρδιά σου, στο μυαλό σου. Τα βιβλία είναι γιατρικά. Θεραπεύουν. Καθησυχάζουν. Εμπνέουν. Διδάσκουν. Ας ευγνωμονούμε τους παραμυθάδες, τους αναγνώστες και τους ακροατές. Ας ευγνωμονούμε τα βιβλία. Είναι φάρμακα για ένα καλύτερο, φωτεινότερο κόσμο. Ευχαριστώ πολύ!

Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από την επίσης πολυβραβευμένη εικονογράφο και συγγραφέα Julie Flett.

Τη μετάφραση του μηνύματος στα ελληνικά έκανε η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου (Λότη Πέτροβιτς-Loty Petrovits).

Το πρόγραμμα των δράσεων:

    Τρίτη 29/3/2022: Διαδραστική παρουσίαση παιδικού βιβλίου με τη συμμετοχή του Νηπιαγωγείου ‘Ντι-Ντιτ’. Εμψύχωση Γκουντουβά Βάγια

•    Τετάρτη 30/3/2022: Διαδραστική παρουσίαση βιβλίου «Ο Γίγαντας που εξαφάνισε τους αριθμούς». Εμψύχωση Αγγελέτου Χαρά με τη συμμετοχή τμημάτων της Α’ τάξης 20ου Δημοτικού σχολείου Λάρισας.

•    Πέμπτη 31/3 & Παρασκευή 1/4/ 2022: «ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821 – Εμπνέομαι & Δημιουργώ» Με τη συμμετοχή τμημάτων Ε’ τάξης 33ου & 43ου Δημοτικών Σχολείων Λάρισας. Εκπαιδευτική δράση – αφιέρωμα στον εορτασμό των 201 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Εμψύχωση Κολλάτου Ειρήνη και Γκουντουβά Βάγια.

•    Δευτέρα 4/4 & Τρίτη 5/4/2022: «Γνωρίζω τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης μου» Εκπαιδευτική δράση φιλαναγωσίας. Εμψύχωση Κολλάτου Ειρήνη και Γκουντουβά Βάγια. Με τη συμμετοχή τμημάτων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και 14ου Γυμνασίου Λάρισας.

•    Τετάρτη 6/4/2022: Διαδραστική παρουσίαση βιβλίου «Ο Γίγαντας που εξαφάνισε τους αριθμούς». Εμψύχωση Αγγελέτου Χαρά & •  Εκπαιδευτική δράση με διαδραστική παρουσίαση βιβλίου με θέμα τη ‘Φιλία και τη διαφορετικότητα’. Εμψύχωση Γκουντουβά Βάγια Με τη συμμετοχή τμημάτων της Β’ τάξης 42ου Δημοτικού σχολείου Λάρισας

•    Πέμπτη 7/4/2022: «Γνωρίζω τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της πόλης μου» Εκπαιδευτική δράση φιλαναγωσίας. Εμψύχωση Κολλάτου Ειρήνη και Γκουντουβά Βάγια Με τη συμμετοχή τμημάτων Λυκείου Φαλάνης.

•    Παρασκευή 8/4/ 2022: Διαδραστική παρουσίαση παιδικού βιβλίου με τη συμμετοχή τμημάτων της Α’ τάξης 42ου Δημοτικού σχολείου Λάρισας. Εμψύχωση Γκουντουβά Βάγια.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες της ΣΤ2 τάξης του 13ου Δημοτικού σχολείου Λάρισας για τις ωραίες αφίσες που ζωγράφισαν και μας έστειλαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2022.