Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην κακοποίηση των παιδιών, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, δήλωσε τα εξής:

«Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας βουρκωμένη παρακολουθεί όσα σοκαριστικά έρχονται στο φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες, με τις υποθέσεις κακοποίησης παιδιών να παίρνουν η μία μετά την άλλη το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Τις τελευταίες μάλιστα ώρες, προστίθενται σοκαριστικά γεγονότα, ακόμη και για τα μέχρι σήμερα «υπεράνω πάσης υποψίας»!

Όσα αβάσταχτα εκτυλίσσονται, υπερβαίνουν την πιο νοσηρή φαντασία. Τα παιδιά μας αθώα θύματα να βασανίζονται αβοήθητα στα χέρια κτηνών. Ο οικογενειακός, φιλικός και κοινωνικός περίγυρος μονίμως να “πέφτει από τα σύννεφα”. Ένα καινοφανές είδος “δικαιοσύνης” να απονέμεται σε τηλεπαράθυρα, παραβιάζοντας κεκτημένα του παγκόσμιου νομικού πολιτισμού. Και μια Κυβέρνηση, έχοντας παταγωδώς αποτύχει στην πρόληψη, να τρέχει πάντοτε καθυστερημένη πίσω από τα γεγονότα, επιχειρώντας να περισώσει το επικοινωνιακό της γόητρο, με σπασμωδικά νομοθετικά μπαλώματα, ενδεχομένως επιτυχή μεν ως διαφημιστικές καμπάνιες αυτο-προβολής, αλλά αμφιβόλου αποτελεσματικότητας ως προς την πρακτική ουσία, δηλαδή την παιδική προστασία.

Από τον Απρίλιο, μετά από πρωτοβουλία μου, 18 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής καταθέσαμε στη Βουλή, προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, την Ερώτηση «Μια ασφαλής “αγκαλιά” ενάντια στην παιδική κακοποίηση, θεμελιώδες χρέος της Πολιτείας». Επισημάναμε τη «σωρεία θεσμικών δυσλειτουργιών και αναχρονιστικών πρακτικών που καθιστούν την παιδική ασφάλεια και προστασία περισσότερο ευχολόγιο, παρά πραγματικότητα», θέτοντας στοχευμένα ερωτήματα. Είναι εντυπωσιακό πως το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων αδιαφόρησε να απαντήσει, ενώ ούτε καν ο κ. Βορίδης νοιάστηκε να δώσει τα στοιχεία που ζητήσαμε για τη στελέχωση και λειτουργία των κοινωνικών δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μήνες μετά, και ενώ είχαμε φθάσει Νοέμβριο, με την επικαιρότητα να πνίγεται στη δυσωδία της σεξουαλικής παιδικής κακοποίησης, η Κυβέρνηση θυμήθηκε να φέρει στη Βουλή ακόμα ένα Εθνικό Σχέδιο, με ωραία παχιά λόγια και ευχές.

Στην Ελλάδα του 2022, έπειτα από χρόνια γαλάζιας διακυβέρνησης, κοντεύουμε πια να ξεχάσουμε πως το Άρθρο 21 του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ θέτει την παιδική ηλικία «υπό την προστασία ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ».

Η προστασία των δικαιωμάτων κάθε παιδιού, με ειδική μέριμνα για όσα ανήκουν σε ευάλωτες και κοινωνικά περιθωριοποιημένες ομάδες, θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητα της Πολιτείας. Ο ρόλος που μπορεί να αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με γενναία πολύπλευρη ενίσχυσή της, αποτελεί την απάντηση. Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είναι πάνω στο τραπέζι, δημόσιες και διαφανείς. Καλούμαστε την Κυβέρνηση, έστω με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα, αν και αργά, να αφήσει τις διαπιστώσεις και επικοινωνιακές φιέστες, και να περάσει σε πράξεις.»