Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με την κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Εσωτερικών, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, μετά την έκδοση της Απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε αντισυνταγματική την ανατροπή που επέφερε η Κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2019, ενώ είχαν ήδη πραγματοποιηθεί οι Δημοτικές Εκλογές, στο νομικό πλαίσιο περί ορισμού Αντιδημάρχων στις νησιωτικές Δημοτικές Κοινότητες.

Η Ε. Λιακούλη υπογραμμίζει πως το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, όχι μόνο δεν είχε συναινέσει στο συγκεκριμένο άρθρο που “κατέπεσε” στο ΣτΕ, αλλά πριν την ψήφισή του ρητώς προειδοποίησε την Κυβέρνηση για «ωμές παρεμβάσεις».

«Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δικαιώνεται, καθώς έχει ασκήσει δριμεία κριτική και έχει σταθεί αταλάντευτα απέναντιστηναλλοίωση της λαϊκής βούλησης που εκφράστηκε στις κάλπες των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών», υπογραμμίζει η Ε. Λιακούλη.

«Η επιχειρηματολογία περί “κυβερνησιμότητας”, υπήρξε πολιτική “σημαία”, τόσο της Ν.Δ. προεκλογικά, όσο και της Κυβέρνησης σε όλες τις ανατροπές που επέφερε στο σύστημα διακυβέρνησης των Ο.Τ.Α.

Σήμερα, περίπου τρία χρόνια μετά, ενώπιον των δικαστικών εξελίξεων επί όσων νομοθετήσατε, πιστεύετε ότι η πολυδιαφημισμένη “κυβερνησιμότητα”, τελικώς επετεύχθη; Ή, αντιθέτως, οδηγήσατε την Αυτοδιοίκηση σε αντίστοιχο θεσμικό χάος, με εκείνο που σκοπίμως προκάλεσαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον “Κλεισθένη Ι”;» ρωτά με έμφαση η Λαρισαία Βουλευτής την Κυβέρνηση.

Ζητά, τέλος, συγκεκριμένες απαντήσεις:

Για τις ενέργειες που θα δρομολογηθούν, κατόπιν της Απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Για την προετοιμασία της Πολιτείας, ώστε να επιτευχθεί η κατάλληλη και άμεση ετοιμότητα, καθώς υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις της Ν.Δ., που έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές από το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ και εκκρεμεί και για αυτές η τελική κρίση της Ολομέλειας

Για τις πρωτοβουλίες που χρειάζεται να αναληφθούν, προκειμένου να αρθεί η θεσμική αναστάτωση και αβεβαιότητα, που η Κυβέρνηση προκάλεσε στην Αυτοδιοίκηση.