Άμεσα προχώρησε σε ερώτηση προς τον υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Δ. Καιρίδη, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, μόλις πληροφορήθηκε ότι με απόφαση της διοίκησης έπαψε η σίτιση 109 πλημμυροπαθών Θεσσαλών στην προσφυγική δομή του Κουτσόχερου.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας στο κείμενο της ερώτησής της:

«Όπως είναι γνωστό, μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα των θεομηνιών «Daniel» στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά και «Elias» στο τέλος του ίδιου μήνα, που έπληξαν με σφοδρότητα τους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας Καρδίτσας, Τρικάλων, η Ελεγχόμενη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Κουτσόχερου στην\ Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, χρησιμοποιήθηκε για την άμεση αντιμετώπιση των εκτεταμένων προβλημάτων αστεγίας που δημιουργήθηκαν σε μεγάλο αριθμό Θεσσαλών πολιτών.

Όπως πληροφορούμαστε, ωστόσο, με απαράδεκτη απόφαση από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας, έπαψε η σίτιση για 109 πλημμυροπαθείς Θεσσαλούς που στεγάζονται στην ανωτέρω δομή.

Ειδικότερα, η ‘’άνωθεν’’ απόφαση, με εφαρμογή από τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024, έκρινε ότι οι ‘’ωφελούμενοι’’ –η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από χωριά της περιοχής, έχουν πλέον τη δυνατότητα να σιτίζονται μόνοι τους, ανταποκρινόμενοι στις καθημερινές ανάγκες της διατροφής τους.

Σημειώνεται δε, πως μέχρι τη Δευτέρα οι πλημμυροπαθείς που σιτίζονταν , πληροφορήθηκαν ότι με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου θα σταματήσουν να σιτίζονται, με το επιχείρημα ότι τα containers, στα οποία διαβιούν οι πλημμυροπαθείς, διαθέτουν μικρές κουζίνες (!) που καθιστούν ‘’εύκολη’’ την διαδικασία μαγειρέματος.

Η εξαιρετικά ‘’αψυχολόγητη’’ απόφαση της δημόσιας διοίκησης, ωστόσο, φαίνεται να μη λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι οι Θεσσαλοί που μετά από έξι μήνες εξακολουθούν να παραμένουν ‘’πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο’’, διαμένοντας σε ανάλογη δομή και μη έχοντας διασφαλίσει στέγη διαφορετικού τύπου, είναι μαθηματικά βέβαιο, πως είναι εξαιρετικά ευάλωτοι οικονομικά και πως για τους ίδιους, ακόμη και  η εξεύρεση πρώτων υλών μαγειρέματος είναι προβληματική.

Επιπρόσθετα, όπως καταγγέλλεται, ορισμένοι από τους διαβιούντες στη δομή είναι άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αδυνατούν να προετοιμάσουν οι ίδιοι το καθημερινό τους φαγητό.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι η μετατόπιση του ενδιαφέροντος της επικαιρότητας σε άλλα πεδία, από τις θεομηνίες του Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία, δεν θα πρέπει να συνεπάγεται και τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος της Πολιτείας από αυτούς που εξακολουθούν να υφίστανται σήμερα, αλλά και για πολύ καιρό ακόμη τις συνέπειες της βιβλικής καταστροφής.

Αλλά και επειδή, λόγω της παύσης ή της στασιμότητας των παραγωγικών διαδικασιών σε ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, εξαιτίας των πλημμυρών, ειδικά οι διαβιούντες στη δομή Κουτσόχερου θα δυσκολευτούν πολύ να επιστρέψουν σε μια μορφή ‘’κανονικότητας’’, μέρος της οποίας αποτελεί το καθημερινό μαγείρεμα και πολύ περισσότερο η εξεύρεση πρώτων υλών για την παρασκευή του, ιδίως σε συνθήκες εκτεταμένης ακρίβειας και πληθωρισμού των τιμών των βασικών ειδών διατροφής», η Ευαγγελία Λιακούλη, σε αυτό το πλαίσιο, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: «αν είναι σε γνώση του όλα αυτά και πως απαντά σε σχέση με την εξαιρετικά ‘’αψυχολόγητη’’ απόφαση να διακοπεί ξαφνικά η σίτιση των 109 διαβιούντων Θεσσαλών στη δομή του Κουτσόχερου;»

Επιπλέον η βουλευτής Λάρισας τον ρωτά αν: «σκοπεύει να αποσύρει άμεσα την ανωτέρω απόφαση, προκειμένου να διευκολυνθούν στην ήδη εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται;».