Σε ερωτήματα σχετικά με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, κλήθηκε από την εκπομπή ‘Συνδέσεις’της ΕΡΤ1 με τους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, να απαντήσει η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τα εξής:

∙Για τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης περί αλλαγής του εκλογικού νόμου :

«Η Εξεταστική Επιτροπή δεν πραγματοποιείται σε ουδέτερο χρόνο, αλλά εν μέσω συγκλονιστικών πολιτικών εξελίξεων, κυρίως μετά την αποκάλυψη της παράνομης αποκάλυψης του Νίκου Ανδρουλάκη. Το σκάνδαλο που ξέσπασε δεν καλύπτεται , έπεσε πλέον και το τελευταίο φύλλο συκής.

Η Κυβέρνηση, αφού έδωσε ένα ‘χτύπημα’ καταλυτικής σημασίας στο μαλακό υπογάστριο της Δημοκρατίας και των θεσμών, με την παράνομη παρακολούθηση ενός πολιτικού αρχηγού και Ευρωβουλευτή, τώρα συνεχίζει το θεσμικό της ατόπημα και την εκτροπή της σε απόλυτο επίπεδο, με τη συζήτηση που άνοιξε για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Δεν υπάρχει πλέον καμία ντροπή. Κατά τη διάρκεια μίας κοινοβουλευτικής θητείας, κατά το δοκούν και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Κυβέρνηση, βλέποντας ότι δεν της ‘βγαίνουν’ τα κουκιά, έρχεται ξανά, με περισσό θράσος, να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, επικαλούμενη την κυβερνητική σταθερότητα της χώρας».

∙Για την Εξεταστική Επιτροπή που ξεκινάει σήμερα τις εργασίες της :

«Η Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε με μία θεσμική διαδικασία, στην Ολομέλεια της Βουλής, να διερευνήσει πολύ συγκεκριμένα ζητήματα. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε συμψηφισμούς, ούτε μάχη στα χαρακώματα και κοκορομαχίες μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και επεκτάσεις δόλιου χαρακτήρα. Εμείς, επιμένουμε ότι η Βουλή αποφάσισε να διερευνήσει συνολικά το σκάνδαλο της παρακολούθησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας συγκεκριμένες απαντήσεις για τα εξής:

∙Ποιος ζήτησε την παρακολούθηση και ποιος την αποφάσισε

∙Για ποιο λόγο πραγματοποιήθηκε

∙Βάσει ποιων στοιχείων και ποιου ΦΕΚ έδωσε ο Πρωθυπουργός αρμοδιότητες στον κ. Δημητριάδη

∙Που βρίσκεται ο φάκελος αυτή τη στιγμή

∙Τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες καταγγελίες όπως αυτή του ΚΚΕ και του κ. Κουκάκη

Εμείς θέλουμε να ρίξουμε φως σε αυτήν την υπόθεση, για την οποία, χωρίς κανένα λόγο, όλα τα στόματα παραμένουν κλειστά. Επίσης, δημιουργούν υπόνοιες στην ατμόσφαιρα, σχετικά με το γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν επιθυμεί να ενημερωθεί, λαμβάνοντας μέρος σε μια αντιθεσμική, κατά τη γνώμη μας, διαδικασία.

Θα δώσουμε όμως τη μεγάλη μάχη στην Εξεταστική Επιτροπή για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα για τα οποία, μέχρι σήμερα, δεν θέλουν να μιλήσουν. Μάλιστα, οι απαντήσεις θα δοθούν πριν τις εκλογές, για τις οποίες τόσο αγωνιά ο κ. Μητσοτάκης»

∙Για το απόρρητο που επικαλέστηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας :

«Η επίκληση του απορρήτου είναι μια τεχνικής φύσεως επίκληση, η οποία δεν έχει καμία βάση στο θεσμικό μας δίκαιο. Κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί το απόρρητο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία είναι αρμόδια, ακριβώς, να ελέγχει το απόρρητο της ΕΥΠ.

Η, δε, Εξεταστική Επιτροπή που θα συγκληθεί σήμερα είναι ειδικού σκοπού και συγκροτείται βάσει του Κανονισμού της Βουλής. Το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο να εξετάσει όλες τις πληροφορίες, είναι η Εξεταστική Επιτροπή που συγκροτήθηκε για αυτόν τον λόγο. Σε αυτό, δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση».