Σε ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με όλους τους συναδέλφους της, σε σχέση με το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας, το οποίο ενέχει ποικίλες αρνητικές προεκτάσεις και συνέπειες στην οικονομία, στην πολιτική, στην κοινωνία, στην υγεία και στο περιβάλλον των χωρών της Ε.Ε., ενώ εντείνεται διαρκώς, ειδικά, στη χώρα μας, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους πολίτες στις παρούσες ιδιαίτερα βεβαρυμμένες οικονομικά συνθήκες.

Όπως τονίζεται στο κείμενο της ερώτησης:

«Στην Ελλάδα το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας αποτελεί, πλέον, ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα, αφού κατά το έτος 2022 καταγράφηκε πως το 18,7% του πληθυσμού εμφανίζει οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι.

Επιπλέον σημειώνεται πως ο ποσοτικός στόχος που τέθηκε για τη χώρα μας είναι η μείωση κατά τουλάχιστον 50% των σχετικών δεικτών αποτύπωσης της ενεργειακής φτώχειας μέχρι το έτος 2025 και κατά 75% μέχρι το έτος 2030, σε σχέση με το έτος 2016, το οποίο αποτελεί και το έτος βάσης αναφοράς.

Ωστόσο, για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου απαιτείται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας συνεκτικής και αποτελεσματικής στρατηγικής, η οποία θα στοχεύει στη μόνιμη, και μακροπρόθεσμη καταπολέμηση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας και όχι στον παροδικό μετριασμό του φαινομένου, μέσω της υιοθέτησης προσωρινών και βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση της Ν.Δ., συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση, αγνοεί και υποβιβάζει τις Ενεργειακές Κοινότητες και τα έργα αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης, προς όφελος των μεγάλων καθετοποιημένων εταιρειών, μένοντας απλά σε εξαγγελίες φιλόδοξων προγραμμάτων.

Επιπλέον, επί των ημερών της Κυβέρνησης της ΝΔ τα προγράμματα που προάγουν δράσεις εξοικονόμησης (λ.χ. Εξοικονομώ-Αυτονομώ, Εξοικονομώ κατ’ οίκον, Εξοικονομώ 2023, κτλ), είτε παρουσιάζουν τεράστιες καθυστερήσεις, είτε προκηρύσσονται με το σταγονόμετρο.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι οι αυξήσεις στα τέλη χρήσης των δικτύων του ρεύματος φαίνεται πως δεν έχουν τέλος», η Ευαγγελία Λιακούλη τον αρμόδιο υπουργό για το «Ποια είναι η πορεία εξέλιξης και εφαρμογής των μέτρων πολιτικής που αφορούν σε: α) Διάθεση «ενεργειακής κάρτας» σε πληττόμενα νοικοκυριά, β) Παροχή κινήτρων σε υφιστάμενους μηχανισμούς για

δράσεις σε πληττόμενα νοικοκυριά – Περιοχές Δίκαιης Μετάβασης, γ) Παροχή κινήτρων σε υφιστάμενους μηχανισμούς για δράσεις σε πληττόμενα νοικοκυριά – Καθεστώτα Επιβολής Υποχρέωσης Ενεργειακής Απόδοσης, δ) Αξιοποίηση του θεσμού ενεργειακών κοινοτήτων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και ε) Δράσεις Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης, καθώς και αν προγραμματίζονται νέα μέτρα πολιτικής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, όπως και ποια είναι αυτά;».