Σε ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με συνάδελφους της, σε σχέση με την κατάρρευση των διαδικασιών ανακύκλωσης στην Ελλάδα, αφού οι σχετικές συμβάσεις που έχει συνάψει η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), με τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού για την οργάνωση και διαχείριση της ανακύκλωσης των αποβλήτων συσκευασίας, βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα».

Όπως επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας στην ερώτηση:

«Πέραν των παραπάνω, για το 42% των παραγόµενων αποβλήτων συσκευασιών δεν καταβάλλεται καµία εισφορά για την ανακύκλωση από τους υπόχρεους παραγωγούς συσκευασιών, με αποτέλεσμα να χάνονται από το σύστημα ανακύκλωσης ετησίως περί τα 24 εκ ευρώ, ενώ μόλις το 50% του περιεχομένου των ‘’μπλε κάδων’’ οδηγείται στην ανακύκλωση, με το υπόλοιπο 50% να εξάγεται σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Επιπρόσθετα, όπως προκύπτει από την ειδική έκθεση της «Διανέοσις», το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγόμενων αποβλήτων εξακολουθεί να οδηγείται στην ταφή (77,6%), όταν το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων προβλέπει ως στόχο 10% μέχρι το 2030, αλλά και εξίσου χαμηλή είναι και η επίδοση σε όρους ανακύκλωσης και κομποστοποίησης (19,9%), με μόλις το 1,3% οδηγείται σε ενεργειακή ανάκτηση.

Αλλά και σε σχέση με το ‘’τέλος ταφής’’ απορριμμάτων (άρθρ. 38 - ν. 4819/2021) δημιουργούνται προβλήματα για τους δήμους, αφού η αυτόματη απόδοσή του από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης συνεπάγεται άμεση παρακράτηση πόρων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, με αποτέλεσμα να τίθεται σε σοβαρή διακινδύνευση η οικονομική βιωσιμότητα των πρώτων.

Την ίδια στιγμή, επιπλέον, είναι γνωστό πως με βάση σχετική Υπουργική Απόφαση, οι ΟΤΑ Α’ βαθμού πρέπει να καταβάλλουν συνολικά περί τα 240 εκ. ευρώ για την αναδρομική καταβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων των ετών 2022, 2023 και του πρώτου εξαμήνου του 2024, με την εξέλιξη αυτή, ωστόσο, να ακυρώνει την τακτική επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών προς τους Δήμους ύψους 200.000.000 ευρώ για το 2024 και να θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη βιωσιμότητα των προϋπολογισμών τους».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευαγγελία Λιακούλη και οι συνάδελφοί τους ρωτούν τους υπουργούς, μεταξύ άλλων, αν εξετάζονται μέτρα οικονομικής αποσυμφόρησης, «ως προς την καταβολή του τέλους ταφής εκ μέρους των ΟΤΑ Α’ Βαθμού εντός του 2024 για τα έτη 2022 και 2023, προκειμένου να μην διακινδυνευτεί η εκτέλεση των προϋπολογισμών τους κατά τα επόμενα έτη», αλλά και αν: «- η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υιοθέτηση ενός εναλλακτικού μοντέλου από το ισχύον σε ό,τι αφορά την σύνδεση του τέλους ταφής με την αυτόματη παρακράτηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, όπως και: -ποιες δράσεις θα αναληφθούν προκειμένου να ενισχυθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ Α’ Βαθμού με το κατάλληλο προσωπικό και εξοπλισμό;».