Ερώτηση προς τον κ. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λ. Αυγενάκη κατέθεσε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τις πλημμέλειες και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, για την καταβολή ενισχύσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Όπως επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας στην ερώτησή της:

«Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ 2023-2027) τέθηκε σε εφαρμογή από 1-1-2023 με βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του, την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ από αγρότες και κτηνοτρόφους.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε πρωτοφανής καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας και ενώ την 11/9/2023 έληξε η καταληκτική ημερομηνία της υποβολής των σχετικών δηλώσεων, ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, τόσο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όσο και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εξακολουθεί να παραμένει ιδιαιτέρως πλημμελής, απόρροια του γεγονότος ότι δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς.

Υπενθυμίζεται δε, πως μέχρι και τα τέλη Ιουνίου του έτους 2023, δεν είχαν εκδοθεί οι απαραίτητες Υπουργικές Αποφάσεις και Εγκύκλιοι Εφαρμογής, το πληροφοριακό σύστημα ΟΣΔΕ δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλά κενά και ασάφειες στη λειτουργία του.

Ειδική επισήμανση πρέπει να γίνει για τα οικολογικά σχήματα, όπου αν και κάθε αγρότης έχει τη δυνατότητα να αντισταθμίσει τις απώλειες της επιδότησης της κατάργησης του ‘’πρασινίσματος’’, ωστόσο, στην πράξη είτε πολλά από αυτά είναι ανεφάρμοστα, είτε η καθυστέρηση στην έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων, αλλά και η ελλιπής ενημέρωση, τα καθιστά μη εφαρμόσιμα.

Επιπλέον, σε σχέση με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, λείπουν οι αναλυτικές εγκύκλιοι για τη διόρθωση σημείων της δήλωσης ΟΣΔΕ (π.χ. προθεσμία έκδοσης τιμολογίου για την ένταξη του δικαιούχου στην ενίσχυση και τρόπος ελέγχου αυτών), ενώ για τη μεταβίβαση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης η σχετική εφαρμογή αν και έχει ανοίξει, παρουσιάζει πολλά προβλήματα.

Δεδομένου ότι όλα τα παραπάνω δημιουργούν καθυστερήσεις στη διαδικασία υποβολής και καταβολής των ενισχύσεων, με κυριότερο τον κίνδυνο είτε απώλειας πόρων, είτε επιβολής μεγάλων προστίμων για την χώρα η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

-Αν θα δοθεί παράταση για την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, προκειμένου να συντρέξουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής τους, σε όλους τους κλάδους της φυτικής και ζωικής παραγωγής;

-Αν προτίθεται να εκδώσει διευκρινιστικές οδηγίες για την εφαρμογή των συνδεδεμένων ενισχύσεων;

-Ποιες πολιτικές προγραμματίζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για την κάλυψη των απωλειών εισοδήματος των παραγωγών, εξαιτίας της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ;

-Και, τέλος, πότε θα ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση για την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ και την προσαρμογή της, στις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας;